Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH proširilo istragu u predmetu protiv Mehmedagića i Debevca, uhapšena još jedna osoba


Ranko Debevec, suspendirani predsjednik Suda BiH i bivši direktor Obavještajno- sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić
Ranko Debevec, suspendirani predsjednik Suda BiH i bivši direktor Obavještajno- sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić

Jedna osoba je uhapšena u predmetu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno- sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, 14. februara.

U saopštenju se navodi da se osoba sumnjiči da je počinila krivično djelo "lažno predstavljanje", propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine.

Prethodno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno da je ova pravosudna institucija proširila istragu u predmetu protiv Debevca i Mehmedagića.

Debevec i Mehmedagić su u pritvoru od 18. decembra prošle godine, kada su uhapšeni pod sumnjom da su nezakonito prisluškivali sudije Suda Bosne i Hercegovine i uposlenike državnog tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Mehmedagića i Debevca za krivično djelo zloupotreba položaja.

Tužilaštvo je istragu u predmetu protiv Debevca i Mehmedagića proširilo, kako su naveli, zbog sumnje na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

"Pripadnici Agencije za istrage i zaštitiu BiH (SIPA) izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija u Sarajevu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, Tužilaštvo je uputilo prijedlog za produženje pritvora Mehmedagiću i Debevcu za još 30 dana.

Šta se zna o Mehmedagiću i Debevcu?

Bivši direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić se nalazi od 15. marta 2023. na "crnoj listi" američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.


Sjedinjene Američke Države su 11. decembra prošle godine proširile sankcije protiv Mehmedagića, te na listu dodale i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla je Ranku Debevcu u augustu prošle godine javnu opomenu. Prijavljen je da je "namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Takođe, prijavljen je i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

VSTV je suspendovao Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH nakon hapšenja.

XS
SM
MD
LG