Dostupni linkovi

Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog sumnji na prisluškivanje sudija i zaposlenih u Tužilaštvu BiH


 Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.
Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BIH su uhapšeni zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda Bosne i Hercegovine i zaposlenih u Tužilaštvu BiH koji su radili u određenim istragama i predmetima, potvrdio je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, na konferenciji za novinare 19. decembra.

"Prisluškivanje se odnosi na predmete organizovanog kriminala. Nemamo dokaza da su vršena prisluškivanja prema političkim partijama ili drugim licima", rekao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na period 2020. godine i "radi se o krivičnim djelima zloupotrebe položaja".

Glavni tužilac Tužilaštva BiH je rekao i da je uhapšena advokatica Vasvija Vidović zbog, kako je rekao, osnova sumnje "sprečavanje dokazivanja krivičnog djela".

"Na osnovu do sada prikupljenih dokaza najvjerovatnije će biti podnesen prijedlog jednomjesečnog pritvora", kazao je Kajganić.

Debevec i Mehmedagić su u utorak popodne, nakon jednodnevnog zadržavanja u SIPA-i, predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Uhapsila ih je Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) 18. decembra. O tome je javnost najprije informirao ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Potom je iz Tužiteljstva potvrđeno da su "po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e BiH, u popodnevnim satima 18. decembra, lišili slobode Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e BiH. Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH".

Istovremeno, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), koje imenuje i kontroliše rad sudija i tužilaca, je saopšteno da su proslijedili Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH "zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca".

"U slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH", ističe se u saopštenju.

Ranko Debevec ponovo je 18. januara 2023. izabran za predsjednika Suda BiH i bio jedini kandidat za tu poziciju na kojoj je od 2016. godine.

U avgustu prošle godine Debevecu je disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla mjeru javne opomene.

Prijavljen je da je "namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Takođe, prijavljen je i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

Radilo se o, kako je navedeno, neprimjerenom kontaktu sa osobom protiv koje se vodi postupak pred Sudom BiH, te o upućivanju komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom u jednom postupku.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, stavljen je 15. marta 2023. na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

SAD je 11. decembra ove godine proširio sankcije protiv Mehmedagića, te je na listu dodao i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman "Osmica" Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

XS
SM
MD
LG