Dostupni linkovi

Turski film "Mustang" najbolje dugometražno igrano ostvarenje 21. SFF


"Mustangu" Srce Sarajeva
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

"Mustangu" Srce Sarajeva

Svečanom dodijelom nagrada u Narodnom pozorištu spuštena je zavjesa na 21. Sarajevo Film Festival - najznačajniju regionalnu smotru sedme umjetnosti.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske, jednu međunarodnu i sedam regionalnih premijera.

Srce Sarajeva za najbolji dugometražni igrani film uručeno je ekipi turskog filma "Mustang".

"Nevjerovatna je čast biti ovdje i želim svima zahvaliti. Hvala svojim mladim glumicama koje su uspjele dočarati kako je biti djevojčica i žena", naglasila je autorka filma "Mustang" Deniz Gamze Ergüven.

Specijalna nagrada žirija pripala je mađarskom režiseru Lászlu Nemesu za film "Šaulov sin".

Režiserki Athina Rachel Tsangari dodijeljena je specijalna nagrada za grčko ostvarenje "Chevalier".

Nagradu za najbolju glumicu 21. SFF-a žiri je odlučio da uruči ženskoj glumačkoj ekipi filma "Mustang": Güneşi Şensoy, Dogi Doğuşlu, Tuğbi Sunguroğlu, Eliti İşcan i Ilaydi Akdoğan.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca pripalo je glumačkom timu filma "Chevalier" Yorgosu Kéntrosu, Vangelisu Mouríkisu, Panosu Kóronisu, Makisu Papadimitríouu, Yorgosu Pyrpassópoulosu i Sakisu Rouvásu.

(RSE/Fotogalerija: Laureati 21. SFF-a)


U okviru Takmičarskog programa – kratki film predstavljeno je deset filmova, od toga četiri svjetske, jedna međunarodna i pet regionalnih premijera.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je crnogorskom režiseru Dušanu Kasalici za film "Biserna obala".

Specijalno priznanje žirija otišlo je u ruke mladom bh. režiseru Nerminu Hamzagiću za kratkometražno ostvarenje "Kalo", a drugo priznanje Ziyi Demirelu za film "Utorak".

U okviru selekcije Takmičarskog programa – dokumentarni film ove godine su predstavljena 23 filma, od toga šest svjetskih, osam međunarodnih, tri regionalne i šest bh. premijera.

"Selekcija nas je odvela u historiju bitnih događaja. Vrlo zanimljiva selekcija", istakao je Juliano Ribeiro Salgado, jedan od tri člana žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac ovogodišnje sarajevske filmske smotre dodijeljeno je rumunskom režiseru Alexanderu Nanauu za ostvarenje "Toto i njegove sestre".

Nagradu za ljudska prava primila je bh. režiserka Jasmila Žbanić za dokumentarac "Jedan dan u Sarajevu".

"Ovaj film je rad kolektiva i poseban je jer prikazuje solidarnost koja je svima nama potrebna", poručila je Žbanić.

Vladimir Tomić dobio je specijalno priznanje žirija za film "Flotel Europa".

"Divno je vratiti se u Sarajevo i dobiti nagradu u gradu u kojem sam rođen. Hvala vam puno", rekao je Tomić.

XS
SM
MD
LG