Dostupni linkovi

SFF potvrdio da je centar regionalne kinematografije


Nemes: Evropa je i danas ukleti kontinent
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

Dodijelom nagrada na svečanosti u Narodnom pozorištu u subotu će biti zatvoren 21. Sarajevo Film Festival. Devetodnevna filmska smotra ponudila je 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

Festival je posjetilo preko 1.500 gostiju i profesionalaca iz svijeta filmske industrije, te preko 700 akreditiranih novinara.

Najveća zvijezda 21. Sarajevo Film Festivala je portorikanski glumac i dobitnik Oscara Benicio Del Toro.

On je u Sarajevu predstavio film „Savršen dan“ u kojem su uloge ostvarili bh. glumci. Nakon projekcije filma Del Toru je uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

„Velika je čast i zadovoljstvo primiti nagradu na ovom festivalu. Danas me je neko pitao u čemu je razlika između ove i drugih nagrada koje sam primio. Ova nagrada me asocira na hrabrost, predanost, uključenost i na ciljeve koji se postave. Posjeća me na neki način na pticu Feniks. Nastavite i dalje ovako raditi“, kazao je Del Toro.

Benicio Del Toro pred sarajevskom publikom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Fokus festivala kao i svih ranijih godina bila je regionalna kinematografija. Bila je to i prilika za druženje filmskih profesionalaca iz ovog dijela Europe. Jedna od njih je i srbijanski glumac Nikola Kojo.

„Dobro je da nešto dominira sem politike na ovim prostorima i da malo umetnici budu zvezde, a ne samo političari i njihove priče. Sarajevski festival je stvarno jedna ozbiljna institucija, kojoj želimo da dugo traje“, kazao je Kojo.

Sarajevo Film Festival ove godine posjetio doajen jugoslovenog glumišta Miodrag Mima Karadžić. Kaže da nije ljubitelj crvnih tepiha i glamura koji traju devet dana, nakon čega se treba vratiti u realnost.

„Film festival je nešto što pripada bogatim sredinama. Mi nismo bogati i pri tome mislim na Srbiju, Bosnu i Crnu Goru. Prosto mislim da se ovdje nešto dešava što traje pet dana, nakon toga se treba vratiti u realnost, a to je minimalno odvajanje za kulturu, za bilo koju predstavu ili snimanje. Ali ako me pitate da li ovo treba da postoji, moj dogovor je naravno da treba“, istakao je Karadžić.

Lončarević: Plakao sam dok sam snimao
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:01 0:00

Tokom posljednih deset godina važan segment postala je i industrijska sekcija festivala, koja ima ključnu ulogu u razvoju regionalne kooprodukcije. Kooprodukcijski marekt Cinelink nudi mogućnost ne samo razvoja scenarija, već i pronalaska međunarodnih partnera za financiranje filmova.

„Svake godine Cinelik odabere skoro dvadeset projekata u različitoj fazi razvoja ili postprodukcije. Selekcija je bazirana na našem ličnom ukusu i svih ljudi involviranih u Sarajevo Film Festival. To je ono što nas zanima i što mislimo da je kvalitetno“, smatra Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela SFF-a.

Sarajevo Film Festival i ove godine ugostio je preko 70 mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe i Južnog Kvakaza na programu Talents Sarajevo. Riječ je o platformi koja je osnovana prije osam godina u suradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu.

„Samim tim što je Talenst Sarajevo obrazovna i trening platforma ona ima za cilj približiti iskustva renomiranih filmskih profesionalaca koji su, s jedne strane gosti Sarajevo Film Fesitivala, a s druge strane su pozvani da učestvuju u ovom programu. Imamo 55 sesija i oko 35 predavača“, pojašnjava Asja Makarević, projekt menadžerica Talents Sarajeva.

SFF: Ljudska prava migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Organizatori ističu kako su zadovoljni odzivom gostiju i publike na filmskim projekcijama, kao i sklopljenim poslovima na industrijskom dijelu festivala, o čemu direktor festivala Mirsad Purivatra kaže:

„Dvadeset i četiri sata pred zatvaranje Festivala možemo reći da smo imali izdanje kakvo samo možemo poželjeti, što znači da smo imali po svim rezultatima dobar program i fantastičan odziv publike. Dvorane su bile popunjene gotovo u potpunosti. Sjedilo se na podovima. To je neki lijep osjećaj što se nas tiče koji smo radili programiranje, izbor filmova i gostiju. S druge strane mislim da je festival ove godine uspio da još jednom zainteresira ne samo regionalne, nego i europske profesionalce i da potvrdi svoj status da je Sarajevo centar regionalne kinematografije“, kaže Purivatra.

Laureati 21. Sarajevo Film Festivala bit će poznati u subotu uvečer na ceremoniji zatvaranja festivala, kada će biti dodijeljene nagrade Srce Sarajevo za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film, specijalne i pratnerske nagrade, kao i nagrada publike.

XS
SM
MD
LG