Dostupni linkovi

Čavušolu preneo Vučiću Erdoanov poziv da poseti Tursku


Sastanak Čavušolua (levo) i Vučića (desno), Beograd (31. avgust 2021.)
Sastanak Čavušolua (levo) i Vučića (desno), Beograd (31. avgust 2021.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu) o unapređenju i daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Vučić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, za koje je rekao da ih odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da "izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza između Srbije i Turske".

"Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta", naveo je Vučić.

Ministar Čavušolu je preneo Vučiću pozdrave i poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da poseti Tursku, kako bi bila održana nova sednica Visokog saveta za saradnju.

Treća sednica ovog Saveta trebalo bi da se održi u Turskoj.

Srbija i Turska potpisale su političku Deklaraciju za uspostavljanje Visokog saveta za saradnju iz 2017. godine.

Sagovornici su se saglasili da u odnosima dve zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje i u oblastima energetike, turizma, kulture i obrazovanja.

Selaković: Saradnja sa Turskom na najvišem nivou u savremenoj istoriji

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem potpisao Memorandum o razumevanju ministarstava u jačanju saradnje dve zemlje.

Selaković je izjavio na zajedničkoj konferemciji za medije da je saradnja između Srbije i Turske na najvišem nivuou u savremenoj istoriji i da je to zahvaljujući ličnim odnosima dva predsednika Vučića i Erdogana.

Naveo je da je Srbija otvorena za jačanje saradnje.

Srbija i Turska su, prema njegovim rečima, prethodne godine uprkos pandemiji COVID-19 zabeležile rekordnu trgovinsko-ekonomsku saradnju koja je iznosila 1,3 milijarde evra, a u prvih sedam meseci ove godine ona je bila preko 700 miliona evra.

"Cilj je da dostignemo nivo od dve milijarde evra", poručio je Selaković.

Selaković je sa Čavušogluom razgovarao i o dijalogu koji Beograd i Priština bode o normalizaciji odnosa.

"Nedvosmisleno smo se složili da sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog i mirnim putem", preneo je Selaković.

Selaković je naveo da Srbija posmatra Tursku kao važan faktor u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

Turski šef diplomatije preneo je novinarima da su razgovarali i o regionalnim problemima.

"Mislim da imamo isto razumevanje po pitanju važnosti mira u ovoj regiji. Nadam se da će i Evropska unija što pre shvatiti koliko je važna ova regija i bez ikakvih smetnji što više angažovati ove zemlje u EU", naveo je Čavušoglu.

Čavušoglu i Selaković će u sredu, 1. septembra, u Novom Pazaru, gradu na jugozapadu Srbije, prisustvovati svećanom otvaranju konzulata Turske.

Dvojica ministara će obići i deonicu puta između Novog Pazara i Tutina koju grade turske kompanije.

Brnabić: Turske kompanije ulažu u manje razvijene opštine

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je tokom razgovora sa turskim šefom diplomatije da je od posebnog značaja interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što "umnogome doprinosi podizanju životnog standarda".

Premijerka je poručila da su, zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Erdogana, turski investitori ohrabreni da ulažu u Srbiji.

Šef turske diplomatije ocenio je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam.

Brnabić je pružila podršku Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji.


XS
SM
MD
LG