Dostupni linkovi

Erdoan i Đukanović: Turska razumije deficit stabilnosti na Balkanu


Erdoan i Đukanović na Cetinju (28. avgust 2021.)
Erdoan i Đukanović na Cetinju (28. avgust 2021.)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović su konstatovali da su odnosi dvije zemlje istorijski, prijateljski, razvojni i partnerski.

Uz najviše državne počasti predsjednika Turske dočekao je na Cetinju crnogorski kolega Milo Đukanović. Ovo je prva (28. avgusta) zvanična posjeta turskog predsjednika Crnoj Gori.

Predsjednik Đuakanović je ocijenio da Turska doprinosi evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Turska, kao dio našeg regiona, razumije deficit stabilnosti koju imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo. Zato Turska insistira na otvorenim vratima NATO-a i EU za zemlje regiona", rekao je Đukanović medijima nakon sastanka sa Erdoanom.

Erdoan i Đukanović sa svojim suprugama, Emine i Lidijom, Cetinje (28. avgust)
Erdoan i Đukanović sa svojim suprugama, Emine i Lidijom, Cetinje (28. avgust)

Erdoan je podsjetio da je Turska bila među prvim zemljama koja je priznala crnogorsku nezavisnost, te izrazio očekivanje da će Crna Gora postati naredna članica EU.

"Turska je među prvih deset država koja ulaže u Crnu Goru. Veliki broj crnogorskih državljana se školovalo u Turskoj. Nastavićemo da razmjenjujemo različita mišljenja o bilateralnim, regionalnim i globalnim dešavanjima. Balkan i Turska su veoma važni za mir. Crna Gora, kao multietničko društvo, ima značajnu ulogu u regionalnim organizacijama. Nadamo se da će Crna Gora uskoro postati članica EU", kazao je turski predsjednik.

Predsjednici Turske i Crne Gore su tokom obraćanja novinarima podsjetili na istorijske odnose dvije zemlje.

Tako je predsjednik Đukanović naveo podatak da je upravo na Cetinju 1879. godine otvoreno prvo tursko poslanstvo Otomanske države, a 1885. godine na Cetinju je održana prva proslava nacionalnog praznika tadašnje Otomanske nacionalne države.

"Sto trideset pet godina kasnije, na Cetinju imamo posjetu turskog predsjednika. Današnja iseljenička zajednica iz Crne Gore u Turskoj, u više generacija, broji više od 150.000 ljudi. Dijaspora je važan most povjerenja dvije zemlje. Islamska zajednica u Crnoj Gori, zajedno sa svim ljudima islamske vjeroispovijesti, predstavljaju važan faktor multietničkog, multivjerskog povjerenja i stabilnosti, što su pokazali u svakom trenutku, a posebno 2006. godine podržavajući nezavisnost Crne Gore", rekao je Đukanović.

Sa predsjednikom Turske sastao se i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je kazao da je posjeta najbolji dokaz želje za daljom afirmacijom i produbljivanjem bilateralnih odnosa.

„Želja Vlade je da saradnja bude najintezivnija u oblasti ekonomije. S obzirom na to da je čitav prostor Zapadnog Balkana opterećen prošlošću i istorijom, najbolji odgovor ove Vlade je suočavanje sa ekonomskim i životnim problemima sadašnosti, radi stvaranja svjetlije i prosperitetnije budućnosti“, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Erdogan je, kaže se u saopštenju, zahvalio Crnoj Gori na pouzdanom partnerskom odnosu koji pokazuje kao članica NATO Alijanse.

Prethodno je na podgoričkom aerodromu turskog predsjednika Erdoana dočekao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Turski predsjednik će još razgovarati i premijerom Zdravkom Krivokapićem, te šefom crnogorske Skupštine Aleksom Bečićem.

XS
SM
MD
LG