Dostupni linkovi

Turska ofanziva: Raste broj žrtava i izbjeglica


Sirijski grad Tal Abyad uslikan sa turske strane granice
Sirijski grad Tal Abyad uslikan sa turske strane granice

Broj žrtava u ofanzivi Turske na sjeveru Sirije u kurdskim područjima raste.

Turske trupe su u četvrtak okružile pogranične gradove Ras al Ain i Tal Abyad. Kurdski Crveni krst saopćio je da je 11 civila poginulo, a 28 teško ranjeno, najviše u Ras al Ainu, te da među njima ima i djece, prenosi BBC.

Aktivisti sirijske opservatorije za ljudska prava naveli su da je 30 poginulih iz redova Sirijskih demokratskih snaga, koje su inače predvođene Kurdima, te 17 poginulih iz redova proturskih pobunjenika u Siriji, Sirijske nacionalne vojske.

"U ovim momentima, u Tel Abyadu su najžešće bitke u protekla tri dana", izjavio je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga Marvan Qamishlo, javlja Reuters.

Poginuo je i prvi turski vojnik u borbama sa kurdskim borcima u Siriji, potvrdilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje. Iz Ministarstva odbrane saopćili su da je u operacijama u toku noći ubijeno 49 kurdskih militanata. Dodaju da je ukupno ubijeno 277 militanata.

Desetine hiljada izbjeglica

Desetine hiljada osoba napuštaju svoje domove. Predsjednik Turske, Recep Tayip Erdogan obećao je povratak izbjeglica.

"Nakon što učinimo područje vojne operacije "Mirno proljeće" sigurnom zonom, osigurat ćemo povratak svih koji žive tamo u svoje domove i gradove. To je cilj. Osigurat ćemo da demografska struktura, koju separatistička organizacija pokušava uništiti, bude vraćena na ono stanje kakva je bila prije građanskog rata".

64 hiljade osoba su već napustili svoje domove, pokazuju izvještaji međunarodnih organizacija. Navode i da bi oko 450 hiljada osoba moglo biti prisiljeno da pobjegnu.

Inače, Turska želi da napravi "sigurnu zonu" koja bi se prostirala na 480 kilometara uz sirijsku stranu granice, ali tvrde da se neće probijati dublje od planirana 32 kilometra.

Šta sa militantima takozvane Islamske države?

Sirijske demokratske snage tvrde da drže više od 12 hiljada osoba koje se sumnjiče da su pripadnici takozvane Islamske države u sedam zatvora, te da je najmanje 4 hiljade stranih državljana.

Dva kampa, Roj i Ain Issa, u kojima su porodice navodnih militanata Islamske države nalaze se unutar "sigurne zone", navodi BBC. Vlasti predvođene Kurdima naveli su da se vode razgovori o tome kako izmjestiti Ain Issa kamp, koji je pogođen tokom ofanzive.

Turska navodi da će preuzeti odgovornost za zatvorenike koje pronađe tokom svojih napada.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u petak da militanti takozvane Islamske države, koji su u pritvorima na sjeveroistoku Sirije mogu pobjeći, kao rezultat turske vojne operacije, prenosi agencija Interfax.

"Postoje zone na sjeveru Sirije gdje su skoncentrisani militanti Islamske države. Do sada su ih čuvale kurdske oružane snage. Sada, vojska Turske ulazi, a Kurdi napuštaju ove kampove. Tako da mogu jednostavno pobjeći", izjavio je Putin tokom posjete Turkmenistanu.

Trump: Tri rješenja

Kritike međunarodne zajednice postaju glasnije. Republikanci u američkom senatu objavili su plan za uvođenje sankcija Turskoj, dok je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump predočio tri rješenja.

"U slučaju Turske i Sirije i Kurda možemo poslati hiljadu vojnika za vojni konflikt sa Turskom. Možemo finansijski pogoditi Tursku. Ili možemo posredovati dogovor između Turaka i Kurda. To mi se sviđa, znate. Posredujemo u dogovoru", izjavio je Trump.

Dodao je i da se Turci i Kurdi između sebe bore stotinama godina, te da su SAD "vještački uvučeni u ovaj slučaj".

Reakcije međunarodne zajednice

Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska traže od Turske da obustavi vojne operacije.

Evropska unija (EU) će na samitu sljedeće sedmice diskutovati o sankcijama protiv Turske.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da pokaže "uzdržanost" u vojnoj operaciji u Siriji, i dodao da je zajednički neprijatelj u regionu i dalje militantna organizacija takozvana Islamska država. Stoltenberg je izbjegao da direktno kritikuje tursku ofanzivu, ponovivši raniji poziv Ankari da "osigura da akcije u sjevernoj Siriji budu odmjerene i proporcionalne i da se izbjegne još ljudske patnje".

On je također govorio o potrebi da se "i dalje stoji zajedno u zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja", takozvane Islamske države.

Inače, turska ofanziva dolazi nakon odluke američkog predsjednika da povuče američke trupe sa ovog prostora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG