Dostupni linkovi

Francuska: Turska da izbegava akcije koje podrivaju borbu protiv IDIL-a


Vojna baza iz koje su se 7. oktobra povukle američke snage na severu Sirije
Vojna baza iz koje su se 7. oktobra povukle američke snage na severu Sirije

Francuske vlasti pozvale su danas Tursku da izbegne bilo kakvu vojnu operaciju posle povlačenja američkih snaga sa severa Sirije koja bi ugrozila borbu protiv Islamske države (IDIL) i založile se za ostanak stranih militanata u kampovima pod kontrolom Kurda.

"Pozivamo Tursku da izbegne svaku incijativu koja bi ugrozila interese globalne koalicije protiv Islamske države čiji je član", navelo je francusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je zbog bezbednosti važno da strani militanti ostanu u pritvoru na severoistoku Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi turska ofanziva na severu Sirije mogla da počne u bilo kojem trenutku nakon što su američke vlasti saopštile da se neće usprotiviti takvoj operaciji protiv kurdskih snaga.

Američki predsednik Donald Tramp opravdao je danas odluku povlačenja američkih vojnika sa severa Sirije rekavši da ostavlja onima koji su uključeni u konflikt da sami reše situaciju.

"Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada će morati sami da rešavaju situaciju i odrede šta će uraditi sa pripadnicima Islamske države uhvaćene u njihovom okruženju", naveo je Tramp u dugoj poruci na Tviteru.

XS
SM
MD
LG