Dostupni linkovi

Cavusoglu u Jerusalemu, revitalizacija bilateralnih veza Turske i Izraela


Cavusoglu i Lapid u Jerusalemu, 25. maj 2022.
Cavusoglu i Lapid u Jerusalemu, 25. maj 2022.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu (Čavušolu) izjavio je kako rad na pozitivnoj agendi između Turske i Izraela može pomoći u konstruktivnijem rješavanju nesuglasica između te dvije zemlje, prenosi Fena.

Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu i prvi je šef turske diplomacije koji je to učinio u proteklih 15 godina, a nakon sastanka s izraelskim kolegom Yairom Lapidom (Jair), istakao je da je, uprkos razlikama u stavovima, korisno nastaviti dijalog.

"To bi trebalo da se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju međusobnih zabrinutosti. To će biti od koristi, ne samo za naše bilateralne odnose, već i za mir u našem regionu", naglasio je Cavusoglu.

Dalje je kazao da je s Lapidom razgovarao i o regionalnim temama te je istakao kako rad na pozitivnoj agendi može pomoći u konstruktivnijem rješavanju nesuglasica.

"Zaista, dijalog koji smo uspostavili na nivou šefova država prošlog ramazana, također je doprinio nastojanjima da se očuva mir", kazao je Cavusoglu.

Izraelski šef diplomacije Yair Lapid rekao je da njegova zemlja otvara "novo poglavlje" u odnosima s Ankarom, nakon sastanka s Cavusogluom u Jerusalemu.

"Cilj je formiranje i širenje ekonomske i civilne suradnje između naših zemalja kako bi se stvorilo poslovanje biznisa i ljudi da bi se naše dvije zemlje iskoristile komparativne prednosti na regionalnom i globalnom nivou, čak i tokom pandemije, pa čak i u vremenima političkih tenzija", rekao je Lapid na konferenciji za novinare uz Mevluta Cavusoglua, nakon sastanka njih dvojice 25. maja.

Ističući kako je postignuta suglasnost o ponovnom uspostavljanju tehničkih sastanaka između ministarstava i relevantnih javnih institucija Turske i Izraela, turski ministar Cavusoglu je rekao da postoji suglasnost o potrebi obnove bilateralnih odnosa na mnogim poljima i uspostavljanja različitih mehanizama saradnje, uključujući i pokretanje pregovora o civilnom zrakoplovstvu.

Cavusoglu je također kazao da ekonomije Turske i Izraela imaju prirodnu osnovu za partnerstvo jer se radi o ekonomijama koje su geografski bliske i koje se međusobno upotpunjuju.

"Turska i Izrael su u oba pravca među deset najvećih trgovinskih partnera. Uprkos poteškoćama s kojima se suočavamo, kao što je COVID-19 i uprkos razlikama iz prošlosti, naš obim trgovine je nastavio da raste", poručio je turski šef diplomacije.

Cavusoglu i Lapid su razgovarali i o palestinsko-izraelskom pitanju, a turski ministar je kazao kako vjeruje da rješenje na bazi uspostave dvije države u okviru parametara UN-a predstavlja jedinu opciju za trajni mir.

"I to je ono što mi zaista želim vidjeti, trajni mir na Bliskom istoku", rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako također vjeruje da će normalizacija tursko-izraelskih veza imati pozitivan efekat na mirno rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta.

"Kao i uvijek, Turska ima konstruktivnu ulogu. Sada je Turska spremna da doprinese naporima ka dijalogu i preuzme odgovornost", zaključio je Cavusoglu.

Cavusoglu je 24. maja sletio na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu gdje su ga dočekali izraelski zvaničnici.

Kasnije se turski ministar uputio u Ramallah na Zapadnoj obali i posjetio palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Turska će nastaviti biti uz palestinski narod u stvaranju nezavisne i suverene države Palestine, rekao je Cavusoglu 24. maja .

"Nastavit ćemo biti uz našu palestinsku braću u njihovoj borbi za nezavisnu i suverenu državu", naglasio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim kolegom Riyadom al-Malikijem u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Cavusoglu je izjavio da će Turska nastaviti normalizirati odnose s Izraelom u koordinaciji s Palestinskom samoupravom. Naglasio je da je palestinsko pitanje nezavisno od procesa normalizacije odnosa s Izraelom.

Cavusoglu je također rekao da će se relevantni ministri Turske i Palestine sastati krajem juna kako bi razgovarali o ekonomskim vezama.

Palestinski ministar Riyad al-Maliki je rekao da je s turskim kolegom razgovarao o izraelskim kršenjima prava na palestinskim teritorijama i drugim zabrinutostima.

Pozdravio je "ugledne, autentične i snažne veze" sa Turskom, prenijela je Fena.

XS
SM
MD
LG