Dostupni linkovi

Nova era u odnosima Izraela i Turske nakon godina prekinutih veza


Turski predsjednik Erdogan i njegov izraelski kolega Herzog održavaju zajedničku konferenciju za novinare u Ankari, 9. mart 2022.
Turski predsjednik Erdogan i njegov izraelski kolega Herzog održavaju zajedničku konferenciju za novinare u Ankari, 9. mart 2022.

Izrael i Turska otvorili su novu eru u odnosima u srijedu nakon više od decenije diplomatskog prekida, dok je izraelski predsjednik Isaac Herzog boravio u posjeti Ankari.

Herzogovo putovanje u Tursku, koje je uključivalo razgovore s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, bilo je prvo putovanje jednog izraelskog predsjednika od 2007. godine, kada se pokojni Shimon Peres obratio turskom parlamentu.

Veze su tada naglo zahladile, ali je Erdogan, koji je stajao uz izraelskog predsjednika, izjavio da će Herzogova “historijska posjeta biti prekretnica u našim odnosima".

"Naš zajednički cilj je oživljavanje dijaloga zasnovanog na poštovanju", dodao je Erdogan.

Herzog, koji ima tradicionalno ceremonijalnu poziciju, ali je preuzeo veliku diplomatsku ulogu od svoje inauguracije u julu, priznao je da su veze Izraela i Turske "preživjele sušu".

“Teret prošlosti nikada ne nestaje sam od sebe, ali mi... biramo da krenemo na put povjerenja i poštovanja", rekao je.

"Moramo se unaprijed dogovoriti da se nećemo dogovoriti oko svega."

Odnosi su počeli da se kvare nakon izraelske vojne operacije u Gazi 2008. godine.

Veze su se zatim zamrznule nakon smrti 10 civila nakon izraelskog napada na turski brod Mavi Marmara, dio flote koja je pokušavala probiti blokadu prenoseći pomoć u Gazu 2010. godine.

Sporazum o pomirenju iz 2016. koji je doživio povratak ambasadora gotovo je propao 2018. godine nakon sukoba na granici s Gazom u kojima je ubijeno desetine Palestinaca.

Povratak ambasadora?

Herzog je primljen u snježnoj Ankari sa vojnom počasnom gardom u mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka.

Erdogan je rekao da je pokrenuo "pitanje Palestine" i izrazio interes Turske da vidi "poboljšanje društvenog i političkog statusa Palestinaca".

Turska održava veze s islamistima Hamasa koji kontroliraju Gazu od 2007. godine, a Izrael i veći dio Zapada ih smatraju terorističkom organizacijom.

Hamas je osudio Tursku jer je pozdravila "okupacionog predsjednika".

Izvori uključeni u bilateralne razgovore, koji su zatražili anonimnost, rekli su da su predsjednici naglasili prisustvo lidera Hamasa u Turskoj, što je dugogodišnja pritužba Izraela.

Nakon krvoprolića u Gazi 2018., Turska je povukla svoje diplomate i naredila izraelskom izaslaniku da napusti zemlju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je novinarima u srijedu da će posjetiti Izrael sljedećeg mjeseca i da će razgovarati o ponovnom imenovanju ambasadora sa svojim kolegom Yairom Lapidom.

Približavanje je počelo nakon Herzogove inauguracije, Erdoganovom čestitkom novom izraelskom predsjedniku, koji je veteran lijeve Laburističke stranke.

Izraelski lideri bili su oprezni.

Ali Erdoganov potez da osigura oslobađanje izraelskog para uhapšenog u Istanbulu u novembru pod optužbom za špijunažu pokazao se "prekretnicom", rekla je Gallia Lindenstrauss sa Instituta za nacionalnu sigurnost Univerziteta u Tel Avivu.

Erdogan je izrazio spremnost "da sarađuje (sa Izraelom) u energetskim projektima", s perspektivom izvoza izraelskog gasa u Evropu preko Turske koja je ponovo postala jako bitna zbog straha od smanjene opskrbe nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Regionalne veze su i dalje osjetljive, a Herzog je posjetio i Grčku i Kipar uoči svog putovanja u Tursku kako bi uvjerio dva izraelska saveznika.

Prije odlaska iz Izraela, Herzog je naglasio da je regionalna "stabilnost" ključna kada je "međunarodni poredak uzdrman", poruka koju je rekao da je prenio u Grčkoj i na Kipru.

Erdogan je odnose s Izraelom opisao kao "važne za regionalni mir".

Herzog bi se u četvrtak trebao sastati s članovima jevrejske zajednice u Istanbulu, prije nego što se vrati u Izrael.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG