Dostupni linkovi

Izraelski premijer pozdravio odluku o izgradnji naselja na Zapadnoj obali


Naftali Bennett, premijer Izraela
Naftali Bennett, premijer Izraela

Premijer Izraela Naftali Bennett pozdravio je 17. maja odluku da se na okupiranoj Zapadnoj obali prošire jevrejska naselja koja Palestinci i veći dio međunarodne zajednice smatraju nelegalnim.

Tokom posjete naselju Elkana, Bennett je ocijenio da je širenje jevrejskih naselja odgovor na nedavno palestinsko nasilje.

Palestitnci smatraju izgradnju kuća za jevrejske naseljenike glavnom preprekom za mir jer se time podrivaju njihove nade u osnivanje nezavisne države na teritoriji koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Bennett je rekao da je "cionistički odgovor uvijek bio naseljavanje, bezbjednost i imigracija", kada je Izrael suočen s nasiljem i da je izgradnja odobrena u Elkani najveća od osnivanja tog naselja.

Plan je izgradnja više od 4.000 domova za jevrejske naseljenike odobren je nedelju dana pošto je Vrhovni sud Izraela podržao odluku da se najmanje 1.000 Palestinaca iseli iz drugog dijela Zapadne obale koji je proglašen vojnom zonom.

Na Zapadnoj obali podignuto je više od 130 jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika među gotovo tri miliona Palestinca pod izraelskom vojnom upravom.

Veći dio međunarodne zajednice, uključujući administraciju predsjednika SAD Joe Bidena, smatra naselja za Jevreje preprekom za mir jer je smanjena i podijeljena teritorija na kojoj bi mogla biti osnovana palestinska država.

Bennett koji već dugo podržava jevrejska naselja i nekada je rukovodio glavnim savjetom jevrejskih naseljnika, protivi se palestinskoj državnosti.

On je na čelu vladajuće koalicije koju čine raznolike partije, uključujući ljevičarske, desničarske i partije centra, uz jednu malu arapsku islamsku stranku. Među tim partijama ima i onih koji se protive širenju jevrejskih naselja, pa je u cilju očuvanja koalicije odlučeno da se ne preduzimaju nikakve velike mirovne inicijative, ni aneksija, ali da se nastavi izgradnja novih stanova za jevrejske naseljenike, a da se Palestincima pruži ekonomska pomoć.

Ozbiljnih mirovnih pregovora nije bilo već više od jedne decenije, a mnogi Palestinci napade na Izrael smatraju neminovnim odgovorom na skoro 55 godina vojne okupacije jer nema izgleda da se ona okonča.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG