Dostupni linkovi

Lideri Turske i Azerbejdžana čestitali Vučiću pobedu na izborima u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u štabu Srpske napredne stranke nakon proglašenja pobede na izborima 17. decembra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u štabu Srpske napredne stranke nakon proglašenja pobede na izborima 17. decembra

Predsednici Turske i Azerbejdžana Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev uputili su 19. decembra čestitke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pobede koalicije Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 17. decembra.

Predsednik Turske je u pismu naveo da su izborni rezultati još jednom potvrdili da "narod ceni" sve što Vučić "u kontinuitetu čini za blagostanje i razvoj zemlje".

"Uveren sam da će u ovom teškom i osetljivom periodu kroz koji prolazi ceo svet naša bliska saradnja nastaviti da doprinosi regionalnom miru i stabilnosti", naveo je Erdogan, a saopštilo Predsedništvo Srbije.

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Predsednik Azerbejdžana je u pismu Vučiću preneo "iskrene čestitke na uspešnom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i na sigurnoj pobedi koalicije čiji ste lider".

"Rezultati glasanja jasno odražavaju visoko uvažavanje i podršku vašeg naroda politici koju sprovodite za razvoj i prosperitet Srbije", naveo je Alijev, a prenela služba za medije predsednika Srbije.

Azerbejdžanu su, kako je dodao Alijev, odnosi sa Srbijom, "prijateljskom zemljom i pouzdanim partnerom, od posebnog značaja".

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke osvojila je 128 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Druga je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 65 mandata, a treća lista oko socijalista sa 18 mandata.

U parlament ulaze i desna koalicija NADA (13 mandata) i po prvi put desničarska, proruska lista Branimira Nestorovića poznatog po teorijama zavere (13 mandata).

Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka, među njima i Ruska stranka.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvali su 19. decembra Srbiju da "opipljivo unapredi" izborni proces pošto su međunarodni posmatrači kritikovali način na koji su održani izbori 17. decembra.

Oni su naveli da su uzeli u obzir preliminarne nalaze i zaključke posmatrača OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je ocenila da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države, negativna kampanja i širenje straha.

XS
SM
MD
LG