Dostupni linkovi

Turković: Hrvatska da razmotri drugo rješenje umjesto Trgovske gore


Bosnia and Herzegovina-- Bisera Turković Minister of Foreign Affairs of Bosnia and Herzegovina, 16 May 2020.
Bosnia and Herzegovina-- Bisera Turković Minister of Foreign Affairs of Bosnia and Herzegovina, 16 May 2020.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković zatražila je od vlasti u Hrvatskoj da razmotre odluku o Trgovskoj gori kao potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH, te da potraže drugo rješenje.

Ona je održala je govor na plenarnom zasjedanju 64. Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), objavljeno je na twitter nalogu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Potencijalni negativni uticaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja", navela je ministrica.

Dodala je da "stoga tražimo pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu”.

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela krajem 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada.

Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Krškog, kao i radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

Odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori je izuzetno važno ekološko i političko pitanje o kojem postoji rijetko jedinstven stav u Bosni i Hercegovini, rečeno je na sastanku koji je 24. augusta organizovala Mreža progresivnih inicijativa.

30. juna na sjednici Vijeća ministra BiH, na zahtjev ministrice Turković, s dnevnog reda je skinuta odluka o imenovanje ekspertne grupe koja treba imati ključnu ulogu za nastavak borbe protiv izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na spomenutoj lokaciji.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izjavio je u srijedu 1. jula na konferenciji za novinare u Sarajevu kako je postupak ministrice Turković čista politička opstrukcija.

Košarac, je 27 avgusta kazao kako je riješen da se deblokira imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru.

“Jer ako se ne poštuju stavovi Predsjedništva BiH koje je donijelo zaključak i obavezalo sve nadležne institucije da se bave pitanjima Trgovske gore, politički je to ne samo nekorektno. Političko pitanje se proizvodi blokadom ministrice inostranih poslova gospođe Bisere Turković, koja ne dozvoljava da se ta tačka dnevnog reda nađe na dnevnom redu Savjeta ministara”, pojasnio je Košarac.

XS
SM
MD
LG