Dostupni linkovi

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Meškovića i Nožića


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predložilo je Općinskom sudu određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za osumnjičenog Jasmina Meškovića i Suadu Nožić. Oni su sa još četvoro osumnjičenih privedeni u ponedjeljak 16. decembra, tokom akcije “Memori”.

Mjere jednomjesečnog pritvora zatražila je postupajuća tužiteljka kantonalnog Tužilaštva, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa glasnogovrnica Tužilaštva Azra Bavčić.

Pritvor je predložen, kako je rekla, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo.

Za ostalih četvero osumnjičenih predložene su mjere zabrane - zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te redovno javljanje u Policijsku upravu. Za osumnjičenog Senada Jusufbegovića predložena je i zabrana obavljanja službene dužnosti.

Šest osoba koje su pod istragom - sumnjiče se da su od jula 2017. godine štampali duple karte za Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru. Karte su prodavali, a novac od prodaje zadržavali za sebe.

Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar koje je i ranije ukazivalo na netransparentno trošenje novca Saveza logoraša u BiH, za Radio Slobodna Evropa je rekao da je udruženje pozivalo u više navrata da se ovaj slučaj ispita.

Jasmin Mešković
Jasmin Mešković

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe.

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su 16. decembra u okviru akcije “Memori”, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, priveli šest osoba.

Izvršeni su pretresi na 11 lokacija koje na području tih kantona koriste privedene osobe, a koji se sumnjiče za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

XS
SM
MD
LG