Dostupni linkovi

Predsjednik Saveza logoraša uhapšen zbog lažnih karata


Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, uhapšen je danas i u pratnji pripadnika Federalne uprave stigao je u Sarajevo, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Nije precizirano gdje je uhapšen.

On je jedan od osumnjičenih u predmetu "Memori" zbog udruživanja radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe položaja.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je za RSE da su obavljeni pretresi na više lokacija, u Sarajevu, Tuzli i Mostaru te da se između ostalog pretresa Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu.

Iz Tužilaštva su naveli da se šest osoba koje su pod istragom - sumnjiče se da su od jula 2017. godine štampali duple karte za Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru. Karte su prodavali, a novac od prodaje zadržavali za sebe.

Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar koje je i ranije ukazivalo na netransparentno trošenje novca Saveza logoraša u BiH, za Radio Slobodna Evropa kaže da je udruženje pozivalo u više navrata da se ovaj slučaj ispita.

''Nemam informacije za šta su uhapšeni osumnjičeni, samo sam vidio da je u pitanju štampanje duplih karata u muzejima, no ja moram kazati da je Udruženje logoraša grada Mostara u kontinuitetu nekoliko godina upozoravalo i federalne i državne organe, ali i kantonalne, koji su davali grantove i izdvajali značajan novac iz budžeta Savezu logoraša u BiH, da ispitaju kako se ti novci troše. I ne samo to, Savez logoraša je u direktnoj vezi sa Fondacijom u čijem vlasništvu se nalaze muzeji genocida, jer su osnivači Fondacije sin Jasmina Meškovića ( predsjednika Saveza logoraša koji je jutros uhapšen) i dva uposlenika Saveza logoraša u BiH i njihovo sjedište je registrovano na istoj adresi odnosno u istoj kancelariji u kojoj je i Savez logoraša. ''

Batlak dodaje da će Udruženje logoraša grada Mostara tražiti od federalnih i državnih organa da se napravi revizija kompletnog poslovanja Saveza logoraša u BiH i insistirati na tome da javnost bude upoznata sa ovim informacijama.

Jasmin Mešković rođen je 1967. godine u Čeliću. Bio je zatočenik logora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji 1992. godine. Na čelu je Saveza logoraša BiH od 2013. godine. Prije toga on je obnašao dužnost predsjednika Udruženja logoraša Tuzlanskog kantona.

Pretresi su izvršeni na 11 lokacija u tri kantona, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG