Dostupni linkovi

SAD čeka detalje o motivima napada na Bostonskom maratonu


Video grab pokazuje Džohara Tsarnaeva nakon što ga je policija otkrila skrivenog u čamcu
Video grab pokazuje Džohara Tsarnaeva nakon što ga je policija otkrila skrivenog u čamcu
Džohar Tsarnajev, jedan od dvojice osumnjičenih za bombaške napade na Bostonskom maratonu, u bolnici je u teškom, ali stabilnom stanju. Američki mediji javljaju da su istražitelji uspeli da ga ispitaju i da je, zbog toga što je ranjen u grlo, na pitanja je odgovarao pismenim putem.

Advokati Tsarnaeva pokuašće da ublaže optužnicu u kojoj bi mogla biti zatražena i smrtna kazna. To će učiniti opravdavajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama, izjavili su pravni stručnjaci.

Na internetskoj stranici koju koriste pobunjenici s ruskog severnog Kavkaza objavljeno je saopštenje u kojem negiraju umešanost u napade tokom maratona u Bostonu.

"Vođstvo mudžahedina dagestanskog vilajeta objavljuje da borci Kavkaza ne žele voditi vojne aktivnosti protiv Sjedinjenih Američkih Država. Mi se samo borimo protiv Rusije", navodi se u saopštenju na internetskoj stranici Kavkacenter.com.

Istog dana se oglasila i majka osumnjičenog koja je u izjavi za Radio Free Europe rekla da veruje da su joj sinovi nevini i da im je ceo slučaj “namestila” vlast SAD.

Zubeidat Tsarnaeva kaže da je njenog starijeg sina, Tamerlana, koji je ubijen u petak u poteri, “kontrolisao” FBI najmanje poslednjih pet godina.

"To je sve jedna nameštaljka, šou koji su napravili Amerikanci. Cela Amerika je poznata po svojim predstavama. Neću poverovati u ovo dok sam živa. Moj sin Tamerlan je uvek bio vođa, u smislu da je bio pametan, drag i uticajan. Jednostavno su ga se plašili”.

Tsarnaeva je rekla da postoji mogućnost da njen suprug Anzor, koji se trenutno nalazi u Dagestanu, otputuje za SAD kako bi branio sina.

"Moj muž će se čuti sa najboljim advokatima, doći će u SAD i pokušati razrešiti stvari. Za početak, naš stariji sin je ubijen i njegovo telo moramo vratiti kući. Našeg mlađeg sina ćemo braniti na najbolji mogući način i više nikada nećemo dozvoliti da nam ubiju dete”.

Džohar Tsarnajev se sumnjiči da je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom aktivirao dve bombe blizu finiš linije maratona, usmrtivši troje ljudi i ranivši oko 180, što je najteži napad u SAD od terorističkih napada 11. septembra 2001, preneo je AFP.

Dopisnik BBC iz Bostona Dejvid Villis, kaže da osumnjičeni ima prostrelne rane na vratu i nozi i da je izgubio mnogo krvi.

CBS News je citirao jednog od istražitelja koji je rekao da je moguće da je rana na vratu pokušaj samoubistva.

Braća Tsarnaev su etnički Čečeni koji su pre 10 godina doselili u SAD.
XS
SM
MD
LG