Dostupni linkovi

Boston: Jedan osumnjičeni za napad ubijen, policija traga za drugim


Policijska akcija u okolini Bostona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Policijska akcija u okolini Bostona

Policija je ispraznila ulice u prigradskom mjestu Votertaun u petak i pretražuju kuću po kuću u potrazi za drugim osumnjičenim za napade tokom maratona u Bostonu, a nakon što je prilikom opiranja hapšenju ubijen jedan osumnjičeni.

Dvojica osumnjičenih za napade na Bostonskom maratonu su braća "poreklom iz ruske oblasti nedaleko od Čečenije", javili su američki mediji.

CNN je javio da su osumnjičeni za napad na nedeljni maraton braća porijeklom s Kavkaza. Pre nekoliko godina doselili su se u SAD. Reč je o 26- godišnjem Tamerlanu Carnajevu i 19-godišnjem Džokaru Carnajevu. Njihov identitet potvrdio je i njihov ujak.

Otac osumnjičenog za bombaški napad tokom Bostonskog maratona, za kojim policija još traga, rekao je da je njegov sin uspešan student i "pravi anđeo".

Anzor Carnaev u telefonskom intervjuu agenciji AP iz Mahačkale rekao je da je njegov mlađi sin student druge godine medicine u SAD.

Njihov ujak Ruslan Carni, koji živi u predgrađu Vašingtona rekao je da su braća živela u SAD oko deset godina.

Adnаn Jabrailov, predsednik čečenske dijapospore u Kirgistanu izjavio je da je ta porodica negde 90-tih napustila Kirgistan.

"Oni su Čečeni. Jedna žena iz te porodice je diplomirala pravo, kao najbolja u generaciji svi imaju univerzitetske diplome. To je pristojna porodica”, izjavio je Jabrilov za Kirgistanski servis našeg radija.

U pucnjavi je poginuo i jedan policajac. U Bostonu je zatvoren javni saobraćaj, a u delu grada u kome je došlo do sukoba zatvorene su radnje. Policija je zatražila od građana da ostanu u kućama.

Agencija Asošijeted pres (AP) navela je da je napadač za kojim se i dalje traga Džokhar A. Tsarnaev, sa prebivalištem u Kembridžu, Masačusets. Na slici objavljenoj u petak ujutru, nosi beli kačket.

"Verujemo da je reč o teroristi, o osobi koja je došla da ubija ljude. Moramo da ga uhapsimo”, rekao je komesar bostonske policije Ed Dejvis (Davis).

Osumnjičeni za postavljanje eksploziva na Bostonskom maratonu
Osumnjičeni za postavljanje eksploziva na Bostonskom maratonu
Izdato je dramatično saopštenje namenjeno svim stanovnicima Bostona: "Terorista je na slobodi i želi da ubija ljude, ne otvarajte vrata", osim policiji. Studentima u kampusu Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (Massaccussets Institute of Technology - MIT) je rečeno da ne izlaze dok se policijska potraga ne završi.

Više hiljada policajaca i agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) celi dan detaljno pretražuje područje – od kuće do kuće – u delu grada za koji se veruje da se krije osumnjučeni.

Drugi osumnjičeni je umro u bolnici nakon ranjavanja u obračunu tokom kog su u predgrađu Bostona odjekivale eksplozije i pucnjava.

“Policajac je ranjen u kampusu, a potom je preminuo. On je odgovorio na poziv da je ukraden automobil marke Mercedes SUV. Automobil je otkriven u predgrađu Votertaun (Watertown) i policija ga je pratila. Usledila je razmena vatre između policije i dvojice osumnjičenih u SUV-u”, rekao je pukovnik bostonske policije Tim Alben.

Alben kaže da je jedan od osumnjičenih smrtno ranjen u sukobu sa policijom.

“Tokom potere, osumnjičeni su bacilli na policiju nekoliko eksplozivnih naprava. Tokom razmene vatre, jedan od osumnjičenih je ranjen i uhapšen. Drugi osumnjičeni je uspeo da pobegne iz automobila i u toku je potraga za njim”.

Očevici kažu da je 10-tak minuta trajao “pravi rat” između policije i osumnjičenih. Tokom krađe, osumnjičeni su kidnapovali i vozača, ali su ga posle pola sata pustili.

Osumnjičeni, koji je ranjen, prebačen je u bolnicu gde preminuo.

Ričard Volf (Rićard Wolf), šef hitne službe Bet (Beth) Israel medicinskog centra u Bostonu kaže: “Pokušavali smo da oživimo pacijenta između 10 i 15 minuta, ali nismo uspeli, jer je zadobio višestruke prostrelne rane i, verovatno, od šrapnela”.

Akcija policije je usledila samo nekoliko sati nakon što su objavljene fotografije dvojice osumnjičenih i Obaminog govora na komemoraciji žrtvama napada koji je šokirao Ameriku i svet.

Na fotografijama su dvojica muškaraca sa kačketima na glavi i rančevima na leđima, a na snimku koje su zabeležile bezbednosne kamere, vidi se kako jedan od njih ostavlja ranac na mestu gde se dogodila eksplozija, nakon čega odlazi.

Američki predsednik Barak Obama odao je poštu žrtvama napada na Bostonskom maratonu i poručio da će odgovorni za taj teroristički napad biti pronađeni.

Obama je prisustvovao komemoraciji žrtvama u katedrali u Bostonu. Skup je propraćen najvišim merama bezbednosti, a u katedrali se okupilo oko 2.000 ljudi.

“Danas sam ovde u ime američkog naroda sa jednostavnom porukom. Svako od nas je potresen ovim napadom na vaš voljeni grad. Stojimo uz vas jer je ovo i naš voljeni grad”, rekao je Obama.

U bombaškom napadu na maratonu u Bostonu poginule su tri osobe, a povređeno je više od 180.
XS
SM
MD
LG