Dostupni linkovi

Boston: Uhapšen drugi bombaš, bezbjednosna kriza okončana


Bostonski bombaš u pritvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Bostonski bombaš u pritvoru

Bostonska policija uhapsila je u noći s petka na subotu drugog osumnjičenog za eksplozije bombi podmetnutih tokom prošlonedjeljnog Bostonskog maratona, u kojima su tri osobe poginule a više desetina ljudi je ranjeno.

Džohar Carnajev (19) uhvaćen je u Votertaunu, kod Bostona sakriven u jednom čamcu. On je pronađen poslije neviđene policijske potjere, tokom koje je područje Bostona bilo potpuno blokirano.

Drugi osumnjičeni, njegov brat Tamerlan (26), poginuo je u četvrtak uveče u sukobu s policijom, kada je jedan policajac ubijen, a jedan ranjen na Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT).

Džohar Carnajev nakon hapšenja nalazi se u bolnici u teškom stanju, a vlasti su potvrdile da je njegovim hapšenjem prijetnja bezbednosti uklonjena.

"Stanovnici Bostona i regije mogu biti bezbjedni", izjavio je šef tamošnje policije Ed Davis, prenose agencije.

Prema riječima šefa bostonske policije, telefonski poziv građanina doveo je policiju do čamca u kojem se krio osumnjičeni, a policijski helikopter otkrio je toplinski signal koji je potvrdio njegovo prisustvo. Nakon razmjene vatre u kojoj je teško ranjen, Carnajev je uhapšen.

Za sada nisu poznati motivi za podmetanje bombi na Bostonskom maratotnu braće Carajev, porijeklom Čečena iz ruske republike Dagestan.

Predsjednik SAD Barak Obama obećao je da će istražitelji razjasniti sve nejasnoće.

"Porodice tako besmisleno ubijenih zaslužuju odgovore", rekao je Obama, koji je osumnjičenu braću Carnajev nazvao "teroristima".

On je ocijenio da je ovim hapšenjem okončan "važan odjeljak u ovoj tragediji", ali je dodao da je ostalo dosta neodgovorenih pitanja, uključujući i to da li su braća Carnajev imala pomoć drugih lica.

Obama je takođe pozvao javnost da se ne donose prebrzo zaključci, ni o motivima pojedinaca, a "pogotovo ne cijelih grupa ljudi".

Jedan od dvojice Čečena koji su osumnjičeni da stoje iza bombaškog napada na maratonu u Bostonu bio je najmanje tri godine pod nadzorom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) - izjavila je njegova majka Zubeidat Tsarnajeva.

Ona je, u telefonskom intervjuu za ruski televizijski kanal na engleskom jeziku "Russia today", rekla da vjeruje da su njeni sinovi nevini i da su optužbe protiv njih montirane.

"Tamerlana je kontrolisao FBI, izgleda tokom tri do pet godina", rekla je Tsarnajeva o svom starijem sinu koji je ubijen prilikom hapšenja. Ona je govorila na englekom jeziku i koristeći direktan engleski prevod ruske riječi koja znači praćen.

"Oni su znali šta moj sin radi, znali su koje Internet sajtove posećuje", rekla je ona u telefonskoj izjavi iz Mahačkale, grada u kojem živi u ruskoj oblasti Dagestan.

Tsarnajeva je ponovila riječi oca tih mladića Anzora, koji je juče rekao da vjeruje da su optužbe protiv njegovih sinova montirane.

"To je zaista, zaista teško čuti. Ono što ja kao majka mogu da kažem jeste da sam zaista sigurna, 100 posto sigurna, da je to namješteno", rekla je ona.

Američki vladini zvaničnici su izjavili da braća nisu bila pod prismotrom kao mogući militanti. FBI je, međutim, u petak saopštio da je 2011. godine ispitao Tamerlana na zahtjev vlade jedne strane zemlje čije ime nije naveo.

Taj slučaj je zatvoren pošto u razgovoru sa Tamerlanom i članovima njegove porodice "nije otkrivena nikakva teroristička aktivnost, domaća ili strana", navedeno je u saopštenju FBI.

To saopštenje je prvi dokaz da je ta čečenska porodica skrenula na sebe pažnju američkih snaga bezbjednosti, nakon što je emigrirala u SAD iz Dagestana prije oko jedne decenije.
XS
SM
MD
LG