Dostupni linkovi

Trump zaprijetio premještanjem vojske u Seattle


Policija u Oregonu u SAD-u
Policija u Oregonu u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će tražiti izvršnu naredbu kojom bi ohrabrio policiju da ispune "trenutne profesionalne standarde za upotrebu sile" u jeku protesta protiv rasizma nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u policijskom pritvoru.

Zaprijetio je i da će premjestiti vojsku u Seattle kako bi uklonili demonstrante koji drže jedan kvart u tom gradu na sjeverozpadu SAD.

Govoreći na okruglom stolu u Dallasu 11. juna, Trump je odbacio opšte tvrdnje demonstranata o rasizmu u policiji rekavši kako treba kriviti samo "nekoliko trulih jabuka" i da je nepravedno generalno označiti policijske službenike kao osobe s predrasudama.

"Moramo zajedno raditi na suočavanju s predrasudama gdje god se pojave," rekao je Trump. "Ali nećemo postići napredak i izliječiti rane lažno etiketirajući desetine miliona pristojnih Amerikanaca kao rasiste ili osobe s predrasudama."

Poziv za uspostavljanje nacionalnog standarda za upotrebu sile prvi je Trumpov konkretan prijedlog za reformu policije u odgovor na nacionalno nezadovoljstvo nakon Floydove smrti u Minneapolisu.

Ponudio je nekoliko detalja o naredbi koja tek treba da postane zvanična tokom rasprave o rasnim odnosima i policiji.

Trump, koji se u novembru ponovo kandiduje za predsjednika SAD na izborima, rekao je da će se njegova administracija agresivno boriti za ekonomski razvoj u manjinskim zajednicama, suočiti se s nejednakostima u zdravstvu ulaganjem "znatnih iznosa" u zdravstvene ustanove koje opslužuju manjine, te poboljšati mogućnosti izbora škola.

U isto vrijeme, obratio se i demonstrantima u Seattlu, koji su se zabarikadirali u improvizovanom kampu, te gradonačelnici i guverneru Seattlea, inače demokratama.

„Vratite svoj grad SADA. Ako to ne učinite vi, ja ću ", napisao je Trump na Twitteru.

Gradonačelnica Seattlea Jenny Durkan upozorila je da bi bilo kakav potez Trumpa vezan za upotrebu vojske bio nezakonit.

"Vrati se u svoj bunker!" uzvratila je ona.

Demokrate u Kongresu otkrile su zakone o reformi policije, uključujući odredbe o zabrani prigušivanja osoba i ograničavanju zakonske zaštite za policiju.

Republikanci u Kongresu kažu da su i oni otvoreni za neke reforme.

Trump je Floydovu smrt nazvao šokantnom i ranije je javno izrazio žaljenje Floydovoj porodici, ali ih nije spomenuo tokom okruglog stola, održanog dva dana nakon što je Floyd sahranjen u Houstonu.

Prethodno je sugerisao da je policajac Derek Chauvin, za koga tužioci kažu da je nekoliko minuta pritiskao koljeno na Floydov vrat, sigurno “pukao".

Bivši potpredsjednik Joe Biden, demokratski predsjednički kandidat, odbacio je Trumpovu posjetu Dallasu unaprijed kao "priliku za slikanje" i optužio ga da je "pobjegao od smislenog razgovora o sistemskom rasizmu i policijskoj brutalnosti".

SAD: Protesti zbog ubistva Georga Floyda ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

U međuvremenu, u Washingtonu, ministar odbrane Mark Esper, 11. juna je naredio preispitivanje odgovora Nacionalne garde na proteste širom zemlje zbog Floydove smrti.

Esper je rekao da će se razmotriti "nedavna nastojanja Nacionalne garde u pružanju podrške provođenju zakona za vrijeme građanskih nemira u posljednje dvije sedmice", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvještaj treba biti dostavljen Esperu do 30. jula.

Upotreba Nacionalne garde u čišćenju trga Lafayette blizu Bijele kuće 1. juna posebno je oštro kritikovana.

Demonstranti su uklonjeni suzavcima i gumenim mecima malo prije nego što je Trump prošetao tim područjem kako bi se slikao u obližnjoj crkvi.

Protesti od Bijele kuće do Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ranije 11. juna general Mark Milley, predsjedavajući američkog Zajedničkog stožera, koji je pratio Trumpa u sklopu pratnje koja je hodala prema crkvi, rekao je da je bilo pogrešno to što je učestvovao.

"Moje prisustvo u tom trenutku i u tom okruženju stvorilo je percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku", rekao je general u videu.

"Kao oficir koji je bio u uniformi, to je bila greška iz koje sam izvukao pouku i iskreno se nadam da svi možemo naučiti iz toga", dodao je.

Milley je nosio borbenu uniformu dok je hodao s predsjednikom, a kritičari su naveli kako to znači njegovu podršku upotrebi vojske protiv demonstranata.

Trump je prijetio da će razmjestiti trupe kako bi kontrolisali nemire prije nego što je prošetao do crkve, gdje je pozirao sa Biblijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG