Dostupni linkovi

Slučaj Georgea Floyda: General Milley žali što se pridružio Trumpu u šetnji crkvom


Američki predsjednik Donald Trump, ministar odbrane Mark Esper (u sredini) i general Mark Milley obilaze Episkopalnu crkvu sv. Ivana, oštećenu 1. juna u protestima u Washingtonu, 1. juni
Američki predsjednik Donald Trump, ministar odbrane Mark Esper (u sredini) i general Mark Milley obilaze Episkopalnu crkvu sv. Ivana, oštećenu 1. juna u protestima u Washingtonu, 1. juni

Visoki američki vojni oficir, general Mark Milley kazao je da nije ispravno postupio nakon što se pridružio predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu tokom kontroverzne šetnje do oštećene crkve u blizini Bijele kuće, prenosi BBC.

Događaj 1. juna stvorio je "percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku", izjavio je Milley.

Trump je prošetao crkvom i držao Bibliju nakon mirnog protesta povodom smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Upotreba vojske u suzbijanju aktuelnih protesta u Sjedinjenim Državama izazvala je žestoku raspravu u toj državi.

Američki predsjednik redovno poziva na "zakon i red", pozivajući Nacionalnu gardu u glavni grad SAD-a, obećavajući raspoređivanje vojske u druge gradove te osuđujući nasilne proteste.

Neki od uglavnom mirnih protesta nakon smrti Floyda u Minneapolisu 25. maja pretvorili su se u nasilne pljačke u nekoliko gradova, prenosi BBC.

Ali nakon što su za smrt Floyda optužena četiri policajca, demonstranti su se smirili, što je pokrenulo međunarodni pokret protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Videosnimci u Minneapolisu prikazuju bijelog policajca Dereka Chauvina kako koljenom pritišće vrat Floydu i drži ga u tom položaju skoro devet minuta.

"Nisam trebao biti tamo. Moje prisustvo u tom trenutku i u tom okruženju stvorilo je percepciju da je vojska uključena u domaću politiku", rekao je general Mark Milley.

"Kao oficir u uniformi, to je bila greška koju sam naučio i iskreno se nadam da svi možemo učiti od nje."

General Milley je takođe dodao: "Moramo se držati načela apolitične vojske koja je duboko ukorijenjena u srž naše republike".

Rekao je i da je ogorčen zbog "besmislenog, brutalnog ubistva" Georgea Floyda.

"Protesti koji su uslijedili ne samo da govore o njegovom ubistvu, nego i o vijekovima nepravde prema Afroamerikancima."

General je nosio vojnu uniformu dok je u društvu predsjednika Trumpa obilazio crkvu u blizini Bijele kuće, a kritičari su naveli da to sugeriše njegovu podršku raspoređivanju vojske protiv demonstranata.

Ministar odbrane Mark Esper takođe je bio u toj šetnji i, iako nije rekao da nije bilo u redu što je bio tamo, na konferenciji za novinare je kazao da misli da je šetnja namijenjena drugačijim svrhama druženja s trupama i inspekciji štete.

Visoki zvaničnici rekli su američkim medijima da je Trump vikao na ministra Espera nakon konferencije, prenio je BBC.

XS
SM
MD
LG