Dostupni linkovi

Ponovno odbačena Trumpova protuimigracijska uredba


Donald Trump prilikom potpisivanja uredbe o zabrani putovanja, 27. januar, 2017.
Donald Trump prilikom potpisivanja uredbe o zabrani putovanja, 27. januar, 2017.

Američki ministar pravosuđa izjavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu, zbog odluke kojom se potvrđuje blokada primjene uredbe predsjednika Donalda Trumpa kojom se privremeno zabranjuje ulazak u SAD državljanima iz šest pretežito muslimanskih zemalja.

Jeff Sessions je najavio da će se ministarstvo pravosuđa žaliti Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država i poručio je da je uredba koju je Trump potpisao “u skladu s njegovim zakonskim ovlastima kako bi nacija bila sigurna”.

“Predsjednikova dužnost nije prihvaćati ljude iz zemalja koje sponzoriraju ili pružaju utočište terorizmu sve dok on ne odluči da mogu biti valjano provjereni i da nisu sigurnosna prijetnja Sjedinjenim Državama” rekao je Sessions.

Jeff Sessions je najavio da će se ministarstvo pravosuđa žaliti Vrhovnom sudu SAD
Jeff Sessions je najavio da će se ministarstvo pravosuđa žaliti Vrhovnom sudu SAD

No, sudac Roger Gregory, predsjednik prizivnog suda u Richmondu, u državi Virginia, drugačijeg je mišljenja, te je potvrdio blokadu protuimigracijske uredbe.

“Kongres je dao predsjedniku velike ovlasti za zabranu ulaska stranaca, ali te ovlasti nisu apsolutne”, one ne mogu biti bez kontrole i predsjednik se “poslužio uredbom koja donosi štetne nepopravljive posljedice za ljude u cijeloj zemlji,” rekao je Gregory.

Podsjetimo, tokom kampanje, Trump je često govorio o tome kako želi potpunu zabranu ulaska muslimana u zemlju.

Ključno je pitanje sada da li stavovi iz kampanje, kasnije pretočeni u izvršnu uredbu, mogu pokazati da se radi o kršenju Ustava jer su meta zabrane muslimani zbog njihove religije. Naime,Ustav SAD zabranjuje vjersku diskriminaciju.

Protest zbog Trumpove uredbe na aerodoromu u Los Anđelesu, 29. januar, 2017.
Protest zbog Trumpove uredbe na aerodoromu u Los Anđelesu, 29. januar, 2017.

Pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima izdanu 27. januara blokirao savezni sud, američki predsjednik Trump potpisao je 6. marta izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu te je za njihove državljane izdana zabrana ulaska u SAD u trajanju 90 dana.

Prvu uredbu zaustavio je privremeno savezni sudac iz Seattlea, a podržao je prizivni sud u San Franciscu. Protiv druge uredbe tužbe je podignulo nekoliko saveznih država, a Trump je komentirao da su te obustave dokazi politizacije pravosuđa.

Analitičari ističu da je odlukom suda u Richmondu zadat novi udarac Trumpovoj administriciji jer je ponovno odbačena jedna od njegovih najosporavanijih mjera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG