Dostupni linkovi

Vrhovni sud odobrio dio Trumpove 'zabrane ulaska' građanima muslimanskih zemalja


Vrhovni sud SAD osporio je dio odluka nižih sudova koji su poništili izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska građanima šest muslimanskih država u Ameriku.

Vrhovni sud SAD u ponedjeljak je donio pobjedu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu sužavajući obim nadležnosti presuda nižih sudskih instanci, kojima je blokirana njegova zabrana ulaska u SAD građanima šest većinski muslimanskih država.

Sud je istovremeno pristao da organizuju saslušanje povodom njegovih žalbi u ovim slučajevima, javlja Reuters.

Sud je saopštio da će saslušati argumente o legalnosti jedne od Trumpovih ključnih odluka u prvim mjesecima na dužnosti predsjednika SAD, u sljedećem terminu suda koji počinje u oktobru.

Vrhovnu sud je time omogućio da dio njegovih izvšnih uredbi stupi na snagu dok se pravna bitka nastavlja o ovoj kontroverznoj odluci nastavlja.

Sam Donald Trump je saopštio da je odluka Vrhovnog suda "čista pobjeda".

"Današnja jednoglasna odluka Vrhovnog suda je čista pobjeda naše nacionalne sigurnosti", naveo je Trump u izjavi koju je objavila Bijela kuća dodajući "današnja pobjeda mi omogućava da koristim jedno važno oruđe u zaštiti naše domovine".

Vrhovni državni tužilac SAD, Jeffery Sessions se takođe oglasio porukom da je presuda suda oko zabrane ulaska u SAD "važan korak kao obnavljanju razdvojnosti ovlasti između nivoa vlasti u SAD".

Agencija za domovinsku sigurnost je saopštila da će odluku suda "primjenjivati profesionalno, sa jasnim i dovoljnim nivoom informisanja javnosti, naročito o potencijalnom uticaju na putnike, i u koodinaciji sa partnerima u putničkoj industriji".

Vlada Jemena je saopštila da su razočarani odlukom Vrhovnog suda SAD, kao i da ne vjeruju da će ova odluka pomoći borbi protiv terorizma.

Zabrana ulaska u SAD na rok od 90 dana odnosi se na građane Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije, i Jemena.

Trump je prošle sedmice rekao da će odluka stupiti na snagu 72 sata nakon što je sud odobri.

Po istoj osnovi se odobrava zabrana ulaska u SAD na period od 120 dana svim izbjeglicama.

Američki predsjednik insistira da je odluka neophodna radi osiguravanja nacionalne sigurnosti SAD, i pored kritika koji kažu da je izdvajanje muslimana kršenje američkog Ustava.

Trumpova administracija kaže da joj je potrebna zabrana ulaska muslimana iz ovih zemlja u SAD da bi obavili internu provjeru aplikanata za vize iz ovih šest država.

Rasprava će se nastaviti početkom oktobra a trojica konzervativaca u sudu, uključujući i Neila Gorsucha kojeg je imenovao Trump rekla su da će njegovu zabranu podržati u potpunosti.

XS
SM
MD
LG