Dostupni linkovi

Mlake reakcije republikanaca na Trumpov poziv na 'ukidanje' Ustava SAD


Silueta Donalda Trampa
Silueta Donalda Trampa

Mlaka reakcija Republikanske partije na izjavu Donalda Trampa (Trump) o "ukidanju" Ustava kako bi se poništili izbori 2020. pokazuje da uprkos eskalaciji njegovih antidemokratskih izjava, američki konzervativci i dalje nisu spremni da se odreknu bivšeg predsjednika, pišu svjetski mediji.

Trump se opet kandidovao na funkciju na kojoj bi po zakletvi trebalo da štiti i brani Ustav SAD.

Antidemokratska izjava bivšeg predsjednika

Netačno opisujući sadržaj tek objavljenog izvještaja o odlukama Tvitera (Twittera) o moderiranju tokom kampanje 2020., Tramp je ponovo zatražio da se izbori 2020. ponište ili ponove, prvi put eksplicitno pozivajući da se poništi najviši zakonski akt zemlje, piše Njujork tajms (The New York Times).

"Masovna prevara ovog tipa i razmjera omogućava ukidanje svih pravila, propisa i članova, čak i onih koji se nalaze u Ustavu", napisao je 3. decembra na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Noć ranije Tramp je komentarisao izvještaj o internim razmatranjima zaposlenika Tvitera o odluci kompanije 2020. da blokira linkove na članak Njujork posta (New York Post) koji opisuje mejlove pronađene na laptopu Hantera Bajdena (Hunter Biden), sina predsjednika Bajdena. Ipak, Tviterov izvještaj nije pokazao da je tehnološki gigant radio u korist isključivo demokrata.

Eksplicitna sugestija suspenzije Ustava bila je zapanjujuća čak i za Trampa koji je, napisao je Njujork tajms, protekle dvije godine proveo šireći laži o izborima koje je izgubio, i promovišući razne nezakonite mehanizme za njihovo rušenje.

Prije manje od tri sedmice, Tramp je objavio je da će se kandidovati ponovo za predsjednika Sjedinjenih Država, funkciju na kojoj se, ističe list, pobjednik zaklinje da će "čuvati, štititi i braniti" Ustav.

Antidemokratska izjava bivšeg predsjednika izazvala je poplavu kritika demokrata ali i uglavnom prigušen odgovor republikanaca od kojih je tek nekoliko reagovalo dok je većina šutjela, napisao je Njujork tajms.

Bez direktne kritike

Republikanci su se distancirali od poziva bivšeg predsjednika Trampa da ignorišu Ustav i izborne rezultate 2020., ali su se klonili direktnog kritikovanja čovjeka koji je i dalje vodeća politička figura njihove stranke, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) rekao je da se stranka treba fokusirati na budućnost, nekoliko sati nakon što je Tramp ponovio svoje lažne tvrdnje da su mu ukradeni predsjednički izbori prije dvije godine.

Govoreći u nedjelju, 4. decembra na američkoj televiziji, kongresmen Dejv Džojs (Dave Joyce), republikanac iz Ohaja, nazvao je Trampovu ideju o suspenziji Ustava fantazijom i rekao da bi republikanci trebali da se fokusiraju na ekonomska pitanja koja su im pomogla da ponovo preuzmu većinu u Predstavničkom domu.

Ipak, naglašava konzervativni list, Džojs je pod pritiskom voditelja televizije ABC rekao da bi uprkos njegovim komentarima podržao Trampa ako on bude republikanski kandidat 2024. godine, kazavši kako Tramp kaže puno stvari ali "to ne znači da će se one ikada dogoditi".

Kongresmen Majk Tarner (Mike Turner), drugi republikanac iz Ohaja, rekao je da Trampov komentar o ukidanju odredbi Ustava "sigurno nije u skladu sa zakletvom koju svi polažemo" ali je, dodaje list, odbio da odgovori na pitanje da li će ga takvi komentari učiniti nepodobnim da bude kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD 2024.

"Vjerujem da će ljudi svakako uzeti u obzir ovakvu izjavu dok procjenjuju kandidata", kazao je Tarner.

Trampovi komentari su, dodaje Volstrit džurnal, izazvali brzi ukor iz Bijele kuće te je glasnogovornik Endrju Bejts (Andrew Bates) ne imenujući Trampa kazao da je "napad na Ustav i sve što on predstavlja anatema za dušu naše nacije i treba ga univerzalno osuditi".

Previše opasan za ignorisanje

Prigušen odgovor republikanaca na Trampov prijedlog da bi se američki Ustav trebao ukinuti kao odgovor na njegove neosnovane tvrdnje o krađi izbora prije dvije godine, najnoviji je znak da mnogi zvaničnici Republikanske stranke i dalje oklijevaju da se suprotstave bivšem predsjedniku čak i dok on dovodi u pitanje osnivačke principe SAD, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Trampove objave na mreži 3. decembra, uključujući poruku u kojoj je napisao da "Prevara bez presedana zahtijeva liječenje bez presedana", predstavljaju značajnu eskalaciju u njegovim napadima na američke institucije i demokratske norme, ističe list i dodaje da stručnjaci tvrde da se te izjave moraju uzeti u obzir kao znak koliko je Tramp spreman daleko da ide kako bi povratio vlast.

Trampovi komentari izazvali su oštar prijekor Bijele kuće, nekoliko demokrata kao i najviše onih republikanaca koji su pali u nemilost unutar svoje stranke zbog svojih dugogodišnjih kritika Trampa, ističe list, dodajući da je zastupnica Liz Čejni (Cheney) nazvala Trampa neprijateljem Ustava, dok je Adam Kinzinger postavio pitanje kako republikanci uopšte mogu da nastave da ga podržavaju.

Međutim, ukazuje Vašington post, većina republikanaca se i dalje ustručava da kažu hoće li se suprotstaviti Trampu ako on postane predsjednički kandidat Republikanske stranke 2024.

S druge strane, lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris (Hakeem Jeffries) tvrdi da Trampovi komentari ukazuju i na krizu identiteta republikanaca koji će morati da odluče hoće li se odvojiti od Trampa i "vratiti se nekom prividu razumnosti ili će nastaviti da se oslanjaju na ekstremizam".

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Harvarda Lorens Trajb (Laurence H. Tribe) kaže da iako je Tramp ranije izgovarao mnogo nečuvenih stvari koje ne bi uvijek trebale privlačiti pažnju, ovu najnoviju izjavu ne treba ignorisati, posebno nakon događaja na Kapitolu 6. januara 2021.

Slično je napisala i kolumnistica Vašington posta Rut Markus (Ruth Markus) u rubrici Mišljenja, naglasivši kako je Trampov poziv na ukidanje Ustava previše opasan da bi se ignorisao i da time bivši predsjednik postavlja temelje za državni udar.

Ruth je napisala da je moguće odbaciti Trampovu objavu kao njegovu najnoviju halabuku, nešto što on nikada neće moći sprovesti. Ipak, naglašava kolumnistica Vašington posta, sama spremnost da se podstiču vanustavne akcije alarmantna je, jer dolazi od čovjeka koji želi da se vrati na funkciju.

'U Trampovoj sjeni'

Poziv Donalda Trampa na ukidanje Ustava njegova je najekstremnija antidemokratska izjava do sada, ističe u analizi CNN ukazujući da to također može odražavati očaj bivšeg predsjednika da podstakne kontroverzu i gnjev među svojim ključnim pristalicama kako bi ubacio malo energije u dosadašnju blijedu utrku za Bijelu kuću 2024.

Najneposrednije pitanje koje je pokrenula najnovija kontroverza je, ocjenjuje CNN, šta ona govori o predsjedničkoj kampanji gdje je umjesto da iznosi argumente o ekonomiji, zdravstvenoj zaštiti i imigraciji ili izlaže program za budućnost, Tramp pružio utjehu fanaticima i pobunjenicima.

Ovaj kao i nedavni Trampovi potezi u kojima je podršku izgrednicima koji su upali u američki Kapitol 6. januara 2021. ili njegova večera sa s s bjelačkim supremacistom koji negira holokaust, razotkrili su, ističe američki televizijski kanal, poznatu moralnu plašljivost republikanaca koji se ne žele odreći bivšeg predsjednika.

Čini se da njegov napad na Ustav na društvenim mrežama dokazuje poentu biračkog odbora Predstavničkog doma koji ispituje događaje od 6. januara 2021., i koji ga je prikazao kao jasnu i prisutnu opasnost za američku demokratiju.

Ipak, zaključuje CNN, godine kršenja normi i prihvatanja ekstremista od strane dvaput opozvanog bivšeg predsjednika nikada nisu uvjerile Republikansku stranku da osudi njegove stavove. Činjenica da su republikanci otvoreni za potencijalnog predsjednika – koji bi bio pozvan da se zakune da će čuvati, štititi i braniti Ustav, ali koji je već pozvao na njegovo ukidanje – dovoljno govori o tome koliko su republikanci još uvijek u Trampovoj sjeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG