Dostupni linkovi

Presuda lideru 'Čuvara zakletve' uvod za suđenja krajnje desnih pokreta u SAD


Osnivač Čuvara zakletve Stjuart Rouds na skupu tadašenjg predsedniika SAD Donalda Trampa u Minesoti, 10. oktobar 2019.
Osnivač Čuvara zakletve Stjuart Rouds na skupu tadašenjg predsedniika SAD Donalda Trampa u Minesoti, 10. oktobar 2019.

Osuđujuća presuda osnivaču ekstremno desničarske milicije Čuvari zakletve (Oath Keepers) za planiranje pobune istakla je na ozbiljnost i intenzitet napora sledbenika bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) da preokrenu ishod izbora 2020. godine.

Presuda bi takođe mogla da bude i nagoveštaj za suđenja drugim pripadnicima krajnje desničarskih grupa koji su učestvovali u neredima na Kapitolu 6. januara 2021, pišu svetski mediji.

Prva osuđujuća presuda za pobunu za 6. januar

Porota je u utorak, 29. novembra, osudila osnivača Čuvara zakletve Stjuarta Roudsa (Stewart Rhodes) i još jednu članicu njegove ekstremno desničarske milicije za kovanje zavere za pobunu planom da nasilno ometu miran prenos vlasti posle izbora 2020.

Posle sedmonedeljnog suđenja u Vašingtonu i tri dana razmatranja, porota je rekla da su Rouds i suoptužena Keli Megs (Kelly Meggs) planirali da upotrebe silu kako bi sprečili da Kongres formalno overi izbornu pobedu Džoa Bajdena (Joe Biden).

Još troje članova Čuvara zakletve Džesika Votkins (Jessica Watkins), Kenet Harelson (Kenneth Harrelson) i Tomas Koldvel (Thomas Caldwell) proglašeno je krivima po manjim optužbama u pomno praćenom sudskom slučaju o napadu Kapitol 6. januara 2021, ali su oslobođeni optužbe za pobunu.

Svo petoro optuženih osuđeno je za ometanje zvaničnog postupka i druge optužbe koje proizilaze iz aktivnosti oko 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale na Kapitol.

Slučaj je, kako piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), tražio od porotnika da razmotre da li je napad 6. januara delimično bio rezultat planirane zavere ili spontanog izliva nasilja Trampovih pristalica. Proglašavajući Roudsa krivim, porotnici su utvrdili da je postojala zavera da se "silom odupre autoritetu vlade SAD", kako je vlada tvrdila u optužnici.

Porotnici su odbacili nekoliko optužbi, uključujući još dve optužbe za zaveru protiv Roudsa, kao i brojne tačke protiv drugih optuženih, navodi list, ukazujući da optužba za pobunu i optužba za opstrukciju nose maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, iako optuženi retko dobijaju toliku kaznu.

Prema tužiocima, članovi Čuvara zakletve ušli su na Kapitol u taktičkoj formaciji u jednoj liniji kakvu koristi vojska i neki od njih su se kasnije sukobili s organima reda. Tužioci su ih takođe optužili da su 6. januara postavili opremu i oružje neposredno kod Vašingtona i planirali da ih prevezu u grad, ali da to na kraju nisu učinili.

Rouds tog dana nije ušao u zgradu Kapitola, ali je viđen na snimku posle nereda s drugim članovima Čuvara zakletve i tužioci tvrde da im je on prethodno dao naloge. S druge strane, optuženi su rekli da nisu planirali nasilje, već da su došli u Vašington da pomognu u obezbeđenju istaknutih ličnosti koje su učestvovali na Trampovom skupu "Zaustavite krađu" 6. januara 2021.

Slučaj protiv osnivača Čuvara zakletve je, kako ističe Volstrit džurnal, prvi put da je Ministarstvo pravde SAD dobilo osuđujuću presudu na suđenju po optužbama za kovanje zavere na pobunu u vezi s napadom 6. januara.

Nagoveštaj za druga suđenja

Presuda u slučaju Roudsa verovatno će biti uzeta kao nagoveštaj za dva preostala suđenja za pobunu zakazana za decembar protiv još pet članova Čuvara zakletve, kao i vođa Ponosnih momaka (Proud Boys), među kojima je njihov dugogodišnji predsednik Henri "Enrike" Tario (Henry ‘Enrique’ Tarrio), ocenjuje Vašington post (The Washington Post).

I Rouds i Tario su, kako navodi list, istaknuti lideri alt-desničarskih ili krajnje desničarskih antivladinih pokreta.

Ministarstvo pravde dalo je nalog za hapšenje Roudsa i Tarija posle interne debate o tome da li obim i organizacija napada na Kapitol zaslužuju podizanje retko korišćenih optužbi za planiranje pobune.

Podizanje politički bremenite optužnice predstavljalo je, ističe Vašington post, veći rizik u poređenju s optužbom za planiranje ometanja rada Kongresa, jer se od tužioca zahtevalo da dokažu da su optuženi imali nameru da se silom suprotstave saveznoj vladi.

Rouds, koji je 6. januara bio na Kapitol Hilu, ali nije ušao u zgradu Kongresa, i Tario, koji je navodno rukovodio svojom grupom iz Baltimora, privukli su veliku pažnju zbog istaknutosti akcija njihovih sledbenika na Kapitolu i povezanosti s nasiljem.

Za obojicu se takođe tvrdi da su povezani s dugom listom Trampovih savetnika umešanih u napore da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020, među kojima su Trampov politički savetnik Rodžer Stoun (Roger Stone), organizator "Zaustavite krađu" Ali Aleksander (Alčexander) i bivši pomoćnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (Michael Flynn).

Iako su tužioci pokušavali da dokažu samo da je Rouds kovao zaveru sa saoptuženima da omete predsedničku tranziciju, obe strane su priznale da je bio u kontaktu sa Stounom, Aleksandrom i Flinom tokom postizbornog perioda. Čuvari zakletve su im obezbedili telohranitelje i komunicirali u šifrovanoj čet grupi za ćaskanje "Stounovi prijatelji" uoči 6. januara.

Nakon što su televizijske mreže proglasile pobedu Bajdena 7. novembra 2020, Rouds je pitao Stouna na čet grupi "Šta je plan?" i podelio predlog za juriš na Kongres. Tog dana i narednih nedelja, uključujući u dva otvorena pisma Trampu, Rouds je podsticao sledbenike da budu spremni za "oružanu pobunu", organizujući članove koji su došli u Vašington s vatrenim oružjem pripremljenim za nasilje, reklo je nekoliko svedoka.

I posle dve godine u fokusu američke politike

Skoro dve godine od napada Trampovih pristalica na Kapitol, događaji od 6. januara i ono što je dovelo do njih ostaju u centru američke politike i predmet višestrukih istraga, uključujući istragu Ministarstva pravde o krivičnoj odgovornosti s kojom bi mogli da se suoče Tramp i neki njegovi saradnici, piše Njujork tajms (The New York Times).

Presuda Roudsu je podvukla ozbiljnost i intenzitet napora protrampovskih snaga da preokrenu ishod izbora 2020, ocenjuje list i ističe da je ta presuda najistaknutije pravno suočavanje s napadom na Kapitol 6. januara.

Međutim, ukazuje Njujork tajms, nije jasno koliko bi presuda mogla da utiče na širu percepciju javnosti, pošto je podela po partijskim linijama učvršćena u poslednje dve godine. Sam Tramp, koji je otpisan kao politički faktor u danima posle napada na Kapitol, ponovo se kandidovao za predsednika i prihvata ga značajan deo njegove Republikanske partije dok nastavlja da promoviše laž da su izbori pokradeni.

Tokom čitavog postizbornog perioda, rečeno je poroti na suđenju, Rouds je očajnički želeo da stupi u kontakt s Trampom i da ga ubedi da preduzme vanredne mere kako bi se održao na vlast. U decembru 2020. on je postavio dva otvorena pisma Trampu na svojoj sajt, moleći predsednika da zapleni podatke s glasačkih mašina širom zemlje koji bi navodno dokazali da su izbori namešteni.

Rouds je u pismima takođe pozvao Trampa da se pozove na Zakon o ustanku, koji je star više od dva veka, verujući da će to tadašnjem predsedniku dati moć da pozove milicije poput njegove da savladaju "puč" koji su navodno predvodili Bajden i njegova potpredsednica Kamala Haris (Harris) u cilju da ga svrgnu s vlasti.

"Ako ne delujete dok ste još na vlasti", rekao je Rouds Trampu, "mi, narod, moraćemo da vodimo krvavi rat protiv ove dve nelegitimne kineske marionete".

Kao deo zavere, tvrde tužioci, Rouds je postavio "snage za brzo reagovanje" teško naoružanih Čuvara zakletve u hotelu u Virdžiniji spremnih da s oružjem dojure u Vašington ako budu potrebni na Kapitolu. Jedan od optuženih je u jednom trenutku pokušao da obezbedi čamac za prevoz oružja preko reke Potomak, zabrinut da bi ulice u gradu mogle biti blokirane.

Rouds je tokom svog svedočenja pokušao da ubedi porotu da nije učestvovao u formiranju "snaga za brzo reagovanje", ali je rekao da bi Čuvari zakletve, da se Tramp pozvao na Zakon o ustanku, imali pravno legalan status da kao milicija koriste oružanu silu za podršku predsedniku.

Po zakonu iz Građanskog rata

Presuda Roudsu i njegovoj saradnici Megs je prva presuda za planiranje pobune u SAD od 1995. godine, kada je 10 islamističkih militanata osuđeno za pokušaj postavljanja bombi u Njujorku, ukazuje BBC.

Optužba za pobunjeničku zaveru je uvedena u zakon u vreme Građanskog rata kako bi se sprečili stanovnici južnih saveznih država da se bore protiv američke vlade.

Da bi bili neko bio osuđen po toj optužbi, tužioci moraju da dokažu da su se dve ili više osobe udružile da "sruše, obore ili unište silom" američku vladu, ili da su planirale da upotrebe silu da se suprotstave vlastima SAD.

Alan Rozenštajn (Rozenshtein), profesor prava na Univerzitetu u Minesoti i bivši advokat Ministarstva pravde SAD, rekao je da je presuda Roudsu značajna jer pokazuje da je optužba za planiranje pobune "održiv i legalan put za kažnjavanje najozbiljnijih antidemokratskih dela".

Presuda će takođe pojačati samopouzdanja u Ministarstvu pravde u nastojanju da procesuira više ljudi u vezi s neredima na Kapitolu, rekao je Rozenštajn.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG