Dostupni linkovi

Zakonska zaštita Muellera od Trumpovog otkaza?


Bijela kuća više puta je tvrdila da Trump ima pravo i ovlasti da otpusti Muellera

Komitet za pravosuđeameričkog Senata pustio je u proceduru prijedlog zakona koji bi trebao zaštititi američkog specijalnog istražitelja Roberta Muellera od mogućnosti da ga otpusti predsjednik Donald Trump koji je ponovno nagovijestio da bi mogao intervenirati u Muellorovu istragu o vezama između njegove izborne kampanje i Rusije.

"Vode lov na vještice protiv predsjednika SAD-a", izjavio je Trump za jutarnju emisiju Fox Newsu, u telefonskom razgovoru u četvrtak.

On je rekao kako je "vrlo razočaran mojim Ministarstvom pravosuđa".

"Moja je pozicija, koje se možda neću pridržavati, da ne kontaktiram Ministarstvo pravosuđa i čekat ću dok ovo ne završi. No, sve su to laži i strašno je ovo što se događa", izjavio je Trump.

I tada je dodao: "Mogu promijeniti mišljenje u jednom trenutku, jer ono što se događa je sramota".

Bijela kuća više puta je tvrdila da Trump ima pravo i ovlasti da otpusti Muellera. Posljednje izjaveTrumpa među najsnažnijima su do sada o tome da bi mogao ograničiti ili okončati široku istragu Muellera o navodno ruskom miješanju u predsjedničku kampanju 2016. godine.

I republikanski i demokratski senatori upozorili su Trumpa da bi smjena Muellera mogla dovesti do ustavne krize. Sve veći broj zastupnika podupire zakon kako bi se Muellera zaštitilo od mogućnosti da ga Trump otpusti bez razloga.

Zakon Komiteta za pravosuđe koji je usvojen 26.aprila je rezultat dvostranačkog dogovora.

Istaknuti demokrat u Komitetu, senator Patrick Leahy na Twitteru je, uz ostalo, naveo da Trumpova "dreka potkopava vladavinu zakona" i da jeTrump "nepropisno ometao Ministarstvo pravosuđa više od bilo kojeg predsjednika od vremena (Richarda) Nixona".

Međutim, nije jasno hoće li lider većine u Senatu Mitch McConnell omogućiti glasanje o zakonu pred Senatom. McConnell je tvrdio da Muelleru nije potrebna zaštita jer ne vjeruje da će ga Trump otpustiti.

"Vjerujem da bi ovaj zakon trebao razmotriti Senat", izjavio je predsjednik Komiteta za pravosuđe, republikanac Chuck Grassley, iako je dodao da ima nekih "ustavnih zamjerki" na prijedlog zakona.

"Američki narod mora znati istinu i ovaj bi zakon trebao biti razmatran pred Senatom", izjavila je demokratkinja Dianne Feinstein.

Ministar pravosuđa Jeff Sessions, kojeg je predsjednik kritizirao zbog toga što se isključio iz istrage, izjavio je u četvrtak kako ima razumijevanja zbog Trumpovih pritužbi.

"Predsjednik je zabrinut", rekao je Sessions u Kongresu.

"On se bavi Francuskom, Sjevernom Korejom i Sirijom, kao i svakodnevno porezima i propisima, granicom i kriminalom. I ja bih želio da se sve ovo zaključi. Razumijem njegove frustracije i razumijem frustracije Amerikanaca", rekao je Sessions.

Američko Ministarstvo pravosuđa pod pritiskom Kongersa imenovalo je bivšeg direktora FBI Roberta Muellera u maju prošle godine da vodi istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i vezama izborne kampanje aktualnog predsjednika sa Rusijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG