Dostupni linkovi

Trump odbio reći da li će prihvatiti rezultate izbora


Donald Trump, predsjednik SAD

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odbio je reći hoće li prihvatiti rezultate izbora u novembru, tvrdeći bez dokaza, da bi glasanje putem pošte zbog pandemije korona virusa moglo uticati na rezultate, prenosi Washington Post.

Nekoliko država prešlo je na glasanje poštom kao primarni način glasanja, a američka poštanska služba ove jeseni sprema se za veliki pritisak dok države i gradovi traže alternative glasanju lično na biračkim mjestima.

“Ne, neću samo reći da. Neću reći ni ne, a nisam ni prošli put,” rekao je Trump u intervjuu televiziji Fox News 19. jula.

Trump je nazvao "lažnim" ankete na kojima bivši potpredsjednik i njegov rival na izborima, demokrata, Joe Biden vodi.

Biden vodi ispred Trumpa za 15 posto među registrovanim američkim biračima i ima prednost od 20 bodova kada je u pitanju odnos prema pandemiji korona virusa, osnosno u koga Amerikanci imaju više povjerenja vezano za rješavanje krize izazvane virusom.

Rezultati su to velike ankete ABC Newsa i Washington Posta objavljene 19. jula.

Trump tvrdi da su nekoliko nekoliko nedavnih anketa koje pokazuju kako se njegova popularnost smanjuje, a prema kojima Biden drži prednost - neispravne.

"Prije svega, ne gubim, jer su to lažne ankete", rekao je Trump u intervjuu. “Bile su lažne 2016. godine, a sada su još više lažne. Ankete su u 2016. godini bile mnogo gore."

Odgovarajući na Trumpov intervju, iz Bidenove kampanje su poručili: "Američki će narod odlučiti na ovim izborima. I vlada Sjedinjenih Država savršeno je sposobna ispratiti osobu koja prekrši pravila boravka iz Bijele kuće."

Trumpova popularnost opala je zbog načina na koji je rukovodio pandemijom korona virusa i nakon protesta građana zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu 25. maja.

XS
SM
MD
LG