Dostupni linkovi

Trump: Neću narediti da nosite maske, to je stvar slobode izbora


Američki predsjednik Donald Trump nosi masku 11. jula 2020. u posjeti Nacionalnom vojno-medicinskom centru Walter Reed u Bethesdi, Maryland
Američki predsjednik Donald Trump nosi masku 11. jula 2020. u posjeti Nacionalnom vojno-medicinskom centru Walter Reed u Bethesdi, Maryland

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da neće narediti Amerikancima nošenje maski kako bi obuzdali širenje korona virusa.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je glavni stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama Anthony Fauci pozvao državne i lokalne čelnike da pozivaju narod da nose maske.

"Nošenje maski za lice je veoma važno i svi bismo ih trebali koristiti", rekao je Fauci.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Većina guvernera u SAD-u naredila je nošenje maski na otvorenom.

Predsjednik Trump, koji se ranije opirao nošenju zaštitnih maski prvi ju je put nosio u javnosti prošle subote.

No, govoreći za Fox News u petak, Trump je kazao da ljudi moraju imati slobodu izbora i da neće narediti da nose maske.

Ranije ove sedmice, američko tijelo za javno zdravstvo "Centers for Control and Prevention Disease" (CDC) objavilo je saopćenje u kojem poziva sve da nose maske.

"Nismo bespomoćni u borbi protiv korona virusa. Maske za lice jedno su od najmoćnijih oružja koje moramo koristiti kako bismo usporili i zaustavili širenje virusa", kazao je direktor CDC-a Robert R Redfield.

Podsjećamo, Sjedinjene Amričke Države i dalje su u epicentru globalne pandemije. Trenutno je u ovoj zemlji 3,6 miliona zaraženih korona virusom, a bitku s ovom bolešću izgubilo je više od 139.000 ljudi, što je najveća smrtnost u svijetu.

XS
SM
MD
LG