Dostupni linkovi

Trumpovo 'doviđenja' demokratama i budžetu


Senatori Steny Hoyer, Chuck Schumer i Dick Durbin, te predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi daju izjave novinarima ispred Bijele kuće nakon razgovora sa američkim predsjednikom.
Senatori Steny Hoyer, Chuck Schumer i Dick Durbin, te predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi daju izjave novinarima ispred Bijele kuće nakon razgovora sa američkim predsjednikom.

Američki predsjednik Donald Trump napustio je sastanak s čelnicima demokrata nakon što su mu ponovili da neće financirati njegov predloženi zid duž granice Sjedinjenih Država i Meksika.

Nakon sastanka sa senatorom Chuckom Schumerom i predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, Trump je na Twitteru napisao da je to "bilo potpuno gubljenje vremena" i poručio "bye, bye" (Doviđenja, doviđenja).

Deblokadi rada američke vlade koja je ušla u treći tjedan ne nazire se kraj.

Prvi čovjek SAD-a napisao je kako je demokratske lidere pitao što će se "dogoditi za 30 dana ako pristane na njihove zahtjeve, da li će odobriti sigurnost granice koja uključuje zid ili čeličnu barijeru, a na što mu je Nancy Pelosi kazala da neće, a on odgovorio dobro, onda doviđenja, jer drugačije stvari ne funkcioniraju".

Demokratski čelnici optužili su ga da je indiferentan prema onome sa čime se suočavaju vladini službenici, te da ne pokušava pregovarati.

"Nažalost, predsjednik je upravo ustao i izašao", rekao je šef demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Pitao je Nancy Pelosi: 'Hoćete li pristati na moj zid?', Rekla je: 'Ne', a on je ustao i rekao: 'Onda nemamo o čemu razgovarati', te izašao iz sobe za izvanredne sastanke. Opet smo vidjeli njegov gnjevni temperament jer nije mogao dobiti ono što je htio", izjavio je Schumer.

Prilikom ulaska na razgovor, Trump je bio dobro raspoložen. Dijelio je, navodno, prisutnima slatkiše i rekao im da će dobiti pismo u kojem je prijedlog budžeta, te ih zapitao na kakvim su pozicijama u tom pogledu.

Pelosi je obavijestila predsjednika da je zabrinuta zbog situacije na graničnim prijelazima, sa čime se i Trump složio i kazao kako je na listi prioriteta i sredstva potrebna za osiguranje tih prijelaza.

No, šefica Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, koja je također bila na razgovorima, rekla je da čak, ako se sigurnost podigne na još višu razinu, to neće zastaviti krijumačare droge, jer će oni pronaći druge načine ulaska, zbog čega je neophodna izgradnja zida.

Schumer je naglasio važnost deblokade rada vlade i potom pregovara o financiranju granične sigurnosti.

U jednom trenutku pitao je Trumpa: "Zašto ne otvoriš vladu i ne prestaneš vrijeđati ljude?".

Trump mu je, kako tvrdi Schumer, otvoreno odgovorio: "Zato što mi tada nećeš dati ono što želim". "Istodobno, izvori u Bijeloj kući tvrde da je predsjednik rekao da ga "mora natjerati da uradi pravu stvar."

Donald Trump je potom pitao demokrate da li bi, ako bi otvorio dijelove vlade koji su zatvoreni, Pelosi bila spremna na izgradnju zida ili barijeru. Ona je taj prijedlog odbila.

Izvor upoznat s onim što se događalo na sastanku, rekao je da je Trump završio razgovor tako što je ustao i najavio "bye, bye" prije nego se okrenuo i izašao.

Nakon što je Trump napustio sobu, Pelosi i Schumer su ustali kako bi i sami otišli, a onda je potpredsjednik Mike Pence zatražio protuuslugu od demokrata - pitajući ih na što su spremni kako bi Bijela kuća dobila bolju ideju kako krenuti krene dalje. Oni nisu dali ni jedan prijedlog, nešto što je frustriralo dužnosnike Bijele kuće, jer su oni privatno nudili manje od 5,6 milijardi dolara za zid i to dan nakon zatvaranja vlade.

Iz Bijele kuće je rečeno da se ne planira novi sastanak sa predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa, te da je ideja o proglašenju izvanrednog stanja i dalje otvorena.

Naime, sastanak u Bijeloj kući održao se nekoliko sati uoči rasprave u Zastupničkom domu o zakonima koji bi trebali pomoći otvaranju vladinih ureda. No, zakoni za sada neće ići u Senat u kojem republikanci imaju većinu.

No, demokrati se nadaju da će im se neki republikanci pridružiti kako bi se onemogućili politički manevri Bijele kuće.

Sam Trump je obećao da će staviti veto na zakone ako i prođu u Kongresu. On će tokom četvrtka posjetiti granicu sa Meksikom.

Zatvaranjem vlade, gotovo 800 tisuća zaposlenih ne prima plaću. Do sada je najduže razdoblje, od 21 dan u kojem vlada nije funkcionirala, je bilo krajem 1995. i početkom 1996. za vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG