Dostupni linkovi

Tramp razmatra proglašenje vanrednog stanja na granici


Zid na granici sa SAD, s meksičke strane
Zid na granici sa SAD, s meksičke strane

Bela kuća razmatra pravnu osnovanost proglašenja vanrednog stanja na granici da bi se mogao graditi zid bez odobrenja Kongresa, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens, ali da predsednik Donald Tramp još nije doneo odluku.

Njegova administracija nastoji da prikaže situaciju na južnoj granici sa Meksikom kao neposrednu “humanitarnu i bezbednosnu krizu” kako bi dobila podršku za finansiranje gradnje zida u trenutku kada se Kongres tome protivi, zbog čega je savezna vlada skoro tri sedmice delimično blokirana.

Analitičari ipak smatraju da se nazire dogovor, s obzirom da Tramp izražava spremnost da prihvati postavljanje čelične barijere umesto betonskog zida na granici.

Tramp će govoriti o tome u obraćanju naciji u utorak veče.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštam da ću se obratiti naciji o humanitarnoj krizi i krizi nacionalne bezbednosti na našoj južnoj granici. U utorak uveče u 21.00", naveo je Tramp na Tviteru.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila je da će Tramp u četvrtak posetiti granicu s Meksikom.

"Predsednik Donald Tramp će u četvrtak posetiti južnu granicu gde će razgovarati s onima koji su prvoj liniji humanitarne krize i nacionalne bezbednosti", navela je na Tviteru portparolka Bele kuće Sara Sanders ne navodeći druge detalje.


Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) je rekao u ponedeljak novinarima da postoji “istinska kriza” na granici, optužujuću kongresmene iz Demokratske stranke zbog “odbijanja da pregovaraju” o odblokiranju vlade.

Pensu se pridružila ministarka za unutrašnju bezbednost (Homeland Security) Kirstjen Nilsen (Nielsen), rekavši da postojeće finansiranje i zakoni “ne mogu da reše krizu koju vidimo na granici”.

Demokrate i pobornici prava migranata ističu da Bela kuća netačno prikazuje ovaj slučaj, optužujući je da proizvodi krizu u političke svrhe gradnje zida na granici, što je bilo jedno od Trampovih obećanja u kampanji za predsedničke izbore 2016.

Demokrate smatraju zid "nemoralnim, skupim i neefikasnim".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) i lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) pozvali su u ponedeljak televizijske mreže da im omoguće da reaguju na Trampov govor u utorak, naglašavajući da istorija njegovog dosadašnjeg ponašanja sugeriše da će pomenuto obraćanje biti “prepuno zlobe i dezinformacija”.

Nensi Pelozi i Čak Šumer
Nensi Pelozi i Čak Šumer

Oni su takođe rekli da predsednik SAD treba da prihvati da njegov plan nema neophodnu podršku u Kongresu.

“Demokrate i sve veći broj republikanaca zatražili su u više navrata od predsednika i lidera većine u Senatu (Miča) Mekonelada okončaju blokadu vlade dok Kongres razmatra njegov skup i neefikasan zid”, navodi se u saopštenju Nensi Pelozi i Čaka Šumera.

Lideri demokrata posetili su dva puta Belu kuću u poslednje dve sedmice da bi se dogovorili sa Trampom, ali nisu uspeli. Oni su kazali da nije bilo napretka ni u razgovorima proteklog vikenda.

Bela kuća razmatra pravnu osnovanost proglašenja vanrednog stanja na granici da bi se mogao graditi zid bez odobrenja Kongresa. Pens je kazao da Tramp i dalje razmišlja o toj ideji ali da još nije doneo odluku.

Za sada se još ne nazire kraj blokadi vlade zbog čega je od 22. decembra obustavljena četvrtina njenih operacija. To praktično znači da je oko 800 zaposlenih u saveznoj administraciji na neplaćenom odmoru ili radi bez naknade.

Na pitanje u kom trenutku nevolje zaposlenih će odneti prevagu nad predsednikovom željom da gradi zid, Pens je kazao da Bela kuća razume teret sa kojim se suočavaju službenici u saveznoj administraciji, nadajući se da će problem biti uskoro rešen.

Na zahtev Demokratske stranke, Kancelarija za upravljanje i budžet (OMB) je poslala Odboru Senata za odobravanje sredstava (Appropriations Committee) revidiranu procenu za finansiranje zida. Osim 5,6 milijardi dolara za gradnju zida, Trampova administracija je zatražila još 800 miliona dolara za “hitne humanitarne potrebe” da bi se zbrinuli migranti na granici.

Rasel Vot (Russell Vought), vršilac dužnosti direktora OMB), kazao da je će zahtevi za povraćajem poreza biti procesuirani tokom delimične blokade rada vlade.

“Nastojimo da učinimo ovaj proces što bezbolnijim, u skladu sa zakonom”, dodao je Vot.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, planiraju da usvoje zakone u cilju finansiranja pojedinih agencija, koje su zatvorene, pre svega trezor i Službu unutrašnjih prihoda (Internal Revenue Service).

Pelozi je rekla da je to “nužan potez kako bi se osiguralo da zaposleni na vreme dobiju povraćaj poreza”.

Tramp je uzvratio da se protivi delimičnom pristupu koji ne uvažava njegov zahtev za gradnju zida.

Betonski ili čelični?

Opozicione demokrate su odbacile zahtev predsednika SAD za finansiranje zida, ponudivši umesto toga 1,3 milijarde dolara za finansiranje bezbednosti granica.

Semantika, odnosno igra reči, može osigurati prostor za pronalažanje izlaza iz ovog ćorsokaka, jer su demokrate očito sklonije da odobre novac za “ogradu” nego za “zid”, dok Tramp sada ističe da bi mogao da pristine na čeličnu barijeru umesto betonskog zida.

Doduše, on je 21. decembra, dan uoči blokade vlade, tvitovao fotografiju “čelične rešetkaste barijere” opisujući je kao “potpuno neefisaknu ali u isto vreme lepu”.

Stiven Bilet (Steven Billet) sa Univerziteta Džordž Vašington smatra da se nazire kompromis. "On se može postići promenom dela retorike. U trenutku kada počnemo govoriti o bezbednosti granice kao alternativi, možda ćemo biti u stanju da dođemo do sume koja je zadovoljavajuća za predsednika i demokrate u Predstavničkom domu”.

"Moramo da izgradimo zid. Reč je o bezbednosti naše zemlje... Nemamo izbora", rekao je Tramp u nedelju dodajući da je spreman da zid bude od čelika, a ne od betona ako ti to deblokiralo pregovore o rešavanju tog pitanja.

“Mislim da verovatno govorimo o čeliku, jer zaista vidim da se druga strana tako bolje oseća, i mogu da shvatim to što kažu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG