Dostupni linkovi

Trendafilova na Kosovu: Zaštita svedoka od izuzetnog značaja


Ekatarina Trendafilova tokom konferencije za medije u Prištini, 2017. godine
Ekatarina Trendafilova tokom konferencije za medije u Prištini, 2017. godine

Predsednica Specijalizovanih veća za ratne zločine na Kosovu (Specijalni sud) Ekaterina Trendafilova, koja boravi na Kosovu, poručila je da je zaštita svedoka od izuzetnog značaja te dodala da „je i najbolja sudska presuda bezvredna ukoliko se donese na teret naroda".

Trendafilova je na konferenciji za novinare u Prištini 7. septembra izrazila nadu da se Specijalizovana veća neće suočavati sa slučajevima u kojima bi život nekog svedoka bio ugrožen, te ponovila da je zaštita svedoka jedan od razloga zašto se Specijalni sud nalazi u Hagu.

Nije mogla da precizira da li Specijalizovano tužilaštvo planira da podigne nove optužnice.

Pištaljkama ometali konferenciju

Nekoliko mladih aktivista vanparlamentarne Socijademokratske partije (PSD) je prekinulo na trenutak konferenciju za novinare Trendafilove.

Oni su u prostoriji u kojoj je održana zviždali u pištaljke, uz povike da Specijalni sud neće doneti pravdu. Takođe su izrazili zabrinutost zbog, kako su uzvikivali, „curenja strogo poverljivih sudskih dokumenata“.

Nakon prekida pres konferencija je nesmetano nastavljena.

Koliko dug će biti mandat Suda?

Govoreći o mandatu suda, Trendafilova je rekla da će on prestati onda kada Savet Evrope obavesti Kosovo da su završene istrage i sudski postupci.

Ona je takođe podsetila kako i zašto su osnovana Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu.

„Mandat suda je definisan Zakonom o Specijalizovanim većima i Kancelariji specijalizovanog tužioca kako bi se garantovalo pravično, nepristrasno suđenje i on je nadležan za zločine koji su počinjeni tokom i nakon sukoba na Kosovu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000.“, rekla je Trendafilova.

Ovaj zakon je u Skupštini Kosova usvojen 2015. godine, a sud je postao funkcionalan dve godine kasnije (2017).

Kada počinju suđenja?

Govoreći o predmetima koji se vode pred Specijalnim sudom, Trendafilova je rekla da će suđenje Saljihu (Salih) Mustafi početi 15. septembra, a da se do kraja meseca očekuje i početak sudskog procesa protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Kada je u pitanju slučaj bivšeg predsednika Hašima Tačija (Hashim Thachi), Trendafilova je navela da su još uvek u toku pripreme za početak sudskog procesa. Osim Tačija, istom optužnicom su obuhvaćeni još trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) - Kadri Veselji (Kadri Vesli), Redžep Seljimi (Rehxep Selimi) i Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi).

Njima se na teret stavljaju ratni zločini protiv stotina civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

Zbog čega sumnje u čuvanje tajnosti podataka?

Inače, pred Specijalizovanim većem u Hagu se vodi postupak protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih vetrana OVK Hisnija (Hysni) Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je septembra prošle godine na tri konferencije za novinare saopštavalo kako im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“. Isti dokumenti su bili deljeni i samim medijima, a njihova autentičnost nije potvrđena.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

XS
SM
MD
LG