Dostupni linkovi

Trendafilova upozorila na dodatne pritiske na rad Specijalnog suda za Kosovo


Predstavnici Specijalnog suda redovno podnose izveštaj pred diplomatskim predstavnicima država EU koje su glavni finansijeri rada Specijalnog suda (na fotografiji sudije Specijalizovanih veća pred prvo pojavljivanje Hašima Tačija u sudnici, novembar 2020.)
Predstavnici Specijalnog suda redovno podnose izveštaj pred diplomatskim predstavnicima država EU koje su glavni finansijeri rada Specijalnog suda (na fotografiji sudije Specijalizovanih veća pred prvo pojavljivanje Hašima Tačija u sudnici, novembar 2020.)

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova je upozorila da se ova institucija suočava za neprestanim pritiscima koji imaju za cilj da se potkopaju institucije koje se bave suđenjima za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK). Ona nije precizirala od koga ti pristici dolaze.

Govoreći pred predstavnicima šefova misija država članica Evropske unije (EU) u Hagu Trendafilova je upozorila da će se, kako napreduju sudski procesi, pritisci “verovatno povećavati u različitim oblicima”.

Na sastanku održanom 11. februara 2021. godine predsednica Specijalizovanih veća je istakla da su ponovljeni pozivi da Ustavni sud Kosova preispita odluku iz 2015. godine koja je omogućila osnivanje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva (Specijalni sud za Kosovo).

U govoru pred ambasadorima EU, u čiji transkript Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, Trendafilova je podsetila prisutne da su još ranije upućeni pozivi za prikupljanje potpisa za izmenu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu. Ocenivši da je to u pravnom smislu nemoguće, ona je ipak naglasila da bi, ako kosovska vlada nastavi sa ovakvim naporima, to bi moglo imati “vrlo problematične posledice”.

“Konkretnije, moglo bi se pokušati izmeniti i dopuniti Zakon za pomilovanje, za one koji su osuđeni od strane Specijalizovanih veća, ili da se presele ili sedište ili arhiva na Kosovo, ili oboje”, stoji u njenom govoru koji je održala pred ambasadorima EU u Hagu.

Isečak iz snimka govora koji je Trendafilova održala
Isečak iz snimka govora koji je Trendafilova održala

“Ovo će sigurno staviti na kocku život, sigurnost i bezbednost ljudi koji su spremni ili će biti spremni da sarađuju sa nama. Takve promene bi, sigurno, izazvale zastrašivanje svedoka koji verovatno neće hteti više da se pojave i time bi se onemogućilo rad specijalnog tužioca, da nastavi sa svojim predmetima”, upozorila je Trendafilova.

Komentari izlaganja Trendafilove

Iz službe za medije u Specijalnom sudu u Hagu je za RSE rečeno da je govor predsednice ove institucije rutinska procedura.

“U brifingu šefovima misija EU u Hagu o statusu javnih postupaka, koje predsednica (Ekatarina) Trendafilova obično pruža na dvogodišnjoj osnovi, ona je rezimirala pitanja koja su već obrađivana u javnim podnescima. To je rutinska praksa sličnih sudova u Hagu”, stoji u pisanom odgovoru za RSE.

Inače, predstavnici Specijalnog suda redovno podnose izveštaj pred diplomatskim predstavnicima država EU koje su glavni finansijeri rada Specijalnog suda. Za adekvatno funkcionisanje Specijalnog suda EU odvaja preko 40 miliona eura godišnje.

(Video: Ekatarina Trendafilova o suđenjima, u intervjuu za RSE 2017. godine)

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:31 0:00

Američka ambasada u Prištini je odbila da komentariše navode predsednice Specijalnog suda o redovnim pritiscima. Inače u ranijim izjavama američki predstavnici su ponavljali da Sjedinjene Američke Države “podržavaju rad i mandat suda i podstičemo sve strane da mu dozvole da nastavi svoj rad bez bilo kakvog spoljnog mešanja”.

Kome se trenutno sudi?

U Specijalnom sudu u Hagu se trenutno vodi proces protiv bivšeg predsednika Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thaqi) i njegovih bliskih saradnika koji se terete za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u toku rata na Kosovu, između 1998-1999. godine. Tači i trojica bivših pripadnika OVK su uhapšeni početkom novembra 2020.

Ekaterina Trendafilova nije mogla da pred ambasadorima potvrdi kada će početi suđenje protiv bivšeg kosovskog predsednika, pozivajući se na “složenost i ogroman obim predmeta”, kao i potrebu odbrane da ima dovoljno vremena da se adekvatno pripremi za suđenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG