Dostupni linkovi

Trampov pravni tim počeo sa odbranom u Senatu


Pet Sipoloni u Senatu
Pet Sipoloni u Senatu

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa počeo je danas njegovu odbranu na sudjenju u procesu opoziva u Senatu, javio je Glas Amerike.

Pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni, koji predvodi Trampov pravni tim, rekao je senatorima da bi glasačima uskratili pravo da se izjasne o Trampu na predsedničkim izborima trećeg novembra, ako bi ga sada proglasili krivim i smenili.

"Od vas traže da uradite nešto što će imati velike posledice i što je, rekao bih, veoma, veoma opasno", poručio je Sipoloni i optužio demokrate da pokušavaju ne samo da ponište rezultate predsedničkih izbora 2016. godina, već i da "uklone predsednika Trampa sa glasačkog listića na izborima koji se održavaju za oko devet meseci".

Demokrate su u svojim argumentima, koje su iznele prethodnih dana, tvrdile da je predsednik zloupotrebio položaj i da bi ga trebalo smeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

"Otkrićete da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno",odgovorio je Sipoloni na optužbe demokrata.

Trampovi advokati će tokom tri dana iznošenja argumenata pokušati odbaciti tvrdnje demokrata da je predsednik zloupotrebio položaj i da bi ga trebalo smeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Tramp je odbacio optužbe demokrata. Trampov pravni tim imaće 24 sata, podeljena u tri dana, da iznese svoje argumente.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, prošlog meseca je opozvao Trampa po optužbama da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres.

To je otvorilo put za suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, a na kojem će se odlučivati da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. To je treće suđenje u procesu opoziva jednog predsednika u američkoj istoriji.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen u Senatu, s obzirom da je za odluku o smeni potrebna dvotrećinska većina, a nijedan republikanski senator do sada nije podržao taj potez.

XS
SM
MD
LG