Dostupni linkovi

Opoziv Trampa: Demokrate završile sa iznošenjem dokaza


Adam Šif tokom govora u Senatu
Adam Šif tokom govora u Senatu

Demokrate iz Predstavničkog doma američkog Kongresa optužile su predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) da je "diktator" bez "kajanja" čime su završile iznošenje dokaza u okviru suđenja za opoziv, dok se predsednikov advokatski tim priprema za svoja tri dana pred Senatom.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa u istrazi njegovih postupaka u odnosima sa Ukrajinom.

Demokrata Džeri Nadler (Jerry Nadler) je rekao 24. januara da Tramp želi biti "svemoćan" zbog pokušaja da blokira dokaze koje zahtevaju demokrate u istrazi.

"On ne mora da poštuje Kongres. Ne mora da poštuje predstavnike naroda. Samo je njegova volja važna. On je diktator. Ovo ne može proći", rekao je Nadler.

Glavni menadžer demokrata, Adam Šif (Adam Schiff) je rekao da Tramp "nije pokazao ni kajanje ni prihvatanje nepravde" u svojim postupcima.

"Ako ne uradimo ništa, mislite li da će stati", pitao je.

Demokrate, koje su proteklih dana dokazivale optužbu za zloupotrebu položaja, insistiraju na tome da se u Senatu čuju iskazi novih svedoka, čemu se republikanci protive.

Predsednikov pravni tim počeće da iznosi njegovu odbranu 25. januara.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, međutim većinu u Senatu imaju republikanci.

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa optužuju Trumpa da je uskratio skoro 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini kao i poziv za posjetu Bijeloj kući novom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kako bi izvršio pritisak na Kijev da pokrenu istragu protiv Joe Bidena, jednog od vodećih demokratskih kandidata za predsjedničke izbore i njegovog sina Huntera.

Hunter Biden se nalazio u odboru Burisime, ukrajinskog proizvođača plina u vrijeme kada je njegov otac služio kao potpredsjednik SAD-a. Ukrajinski tužitelji su 2014. godine pokrenuli istragu o korupciji u Burisimu, čiji je vlasnik bivši ministar.

Predstavnički dom je pokrenuo i istragu da li je Trump vršio pritisak na Ukrajinu u septembru, pozivajući na sud mnoštvo svjedoka iz Bijele kuće, State Departmenta i drugih agencija.

Trump je naredio nekim dužnosnicima da se ne pridržavaju sudskih poziva da svjedoče i predaju dokumente, što je dovelo do druge optužbe u istrazi o opozivu, koja se odnosi na opstrukciju Kongresa.

XS
SM
MD
LG