Dostupni linkovi

Bivši savetnici predsednika SAD u Beogradu: Tramp je šansa


Učesnici okruglog stola "Amerika danas" u beogradskom hotelu Hajat
Učesnici okruglog stola "Amerika danas" u beogradskom hotelu Hajat

Pred državama Zapadnog Balkana, a sa njima i Srbijom, je prilika da na novim osnovama uspostave odnose sa američkom administracijom koju predvodi predsednik Donald Tramp.

Ocena je to koju su u Beogradu iznela dvojica njegovih bivših bliskih saradnika – Kori Levandovski (Corey Lewandowski) i Džordž Gigikos (George Gigicos).

Istakli su da tradicionalnim metodama vršenja predsedničke funkcije Donald Tramp pretpostavlja poslovno – menadžerski što mu, kako tvrde, omogućava da se brže i efektnije nosi sa brojnim izazovima današnjice – poput Rusije, sukoba u Siriji i unutrašnjim pitanjima.

Trumpova prva godina na svjetskoj sceni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

„Ovoga puta, sa ovim predsednikom, za bilo koju državu sveta koja na bilo koji način želi da redefiniše odnose sa SAD-om je pravo vreme. Nikada im se više neće pružiti prilika poput ove“, jedna je do glavnih poruka Korija Levandovskog, nekadašnjeg glavnog političkog savetnika i menadžera predsedničke kampanje aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koju je uputio na debati pod nazivom „Amerika danas“ u Beogradu.

Okrugli sto organizovala je nevladina organizacija Ist vest bridž (East West Bridge) i kompanija TGI grupa u beogradskom hotelu Hajat. U prepunoj sali od ovdašnjih ličnosti iz sveta politike uočeni su Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, i Dragan Šutanovac, bivši predsednik Demokratske stranke.

Ovoga puta, sa ovim predsednikom, za bilo koju državu sveta koja želi da redefiniše odnose sa SAD-om je pravo vreme: Kori Levandovski (D)
Ovoga puta, sa ovim predsednikom, za bilo koju državu sveta koja želi da redefiniše odnose sa SAD-om je pravo vreme: Kori Levandovski (D)

Okupljenima je Levandovski, kako on navodi, uputio jasne smernice kako bi Srbija, ili bilo koja druga zainteresovana država, sebe mogla promovisati i učiniti vidljivijom u Vašingtonu.

„Potrebno je da podsetite donosioce odluka i izabrane zvaničnike na bliske i dugotrajne odnose koje su imale Srbija i Sjedinjene Države. Jer ako to ne činite vi sami, mogu da smislim bar 174 države koje nastoje to da urade, dnevno, nedeljno ili mesečno. Tražeći prilike za ekononska ulaganja kroz Prekomorsku korporaciju za ulaganje (OPIC), kako bile tešnje povezane sa SAD“, ukazao je Levandovski.

Dvojica bivših Trampovih savetnika izneli su tvrdnje da je američka spoljna politika pod administracijom bivšeg predsednika Baraka Obame vođena na pogrešnim osnovama i da nije pružila niti očekivane, niti potrebne rezultate.

Uprkos tome što ima nekonvencionalan pristup činjenice, kako tvrde, ukazuju da je sa Trampom situacija drugačija.

„Nema potrebe da ga informacijama filuje 25 službenika Ministarstva spoljnih poslova o tome kakvi bi trebalo da budu odnosi, primera radi, sa Egiptom. Sa ljudima želi da uspostavi odnos i samostalno odluči može li sa njima da sarađuje, ili ne. Kada se bude sastao sa Kim Džong Unom, predsednikom Severne Koreje, možda zvuči ludo – ali postoji dobra šansa da to prođe dobro i da srede mnoge probleme. To je njegov pristup – način vladanja poslovnog čoveka“, ukazao je Džordž Gigikos bivši zamenik pomoćnika predsednika, koji je u Beloj kući obavljao i posao direktora sektora za planiranje putovanja i javnih nastupa (The Office of Presidential Advance).

Možda zvuči ludo – ali postoji dobra šansa da sastanak sa Kim Džong Unom prođe dobro i da srede mnoge probleme: Džordž Gigikos (D)
Možda zvuči ludo – ali postoji dobra šansa da sastanak sa Kim Džong Unom prođe dobro i da srede mnoge probleme: Džordž Gigikos (D)

U tom svetlu Kori Levandovski sagledao je i odnose sa Rusijom, koju deo američke javnosti i bivša administracija predsednika Obame optužuje za mešanje u izborni proces 2016. godine kada je Donald Tramp pobedio kandidatkinju Demokratske partije Hilari Klinton, zbog čega se u SAD-u vodi istraga kojom je bila obuhvaćena i nekolicina bivših članova njegovog tima u predsedničkoj kampanji.

„Postoje mesta na kojima možemo sarađivati sa Rusijom. Posebno u Siriji gde želimo da se oslobodimo IDIL-a (militanti takozvane Islamske države Iraka i Levanta koju su američka administracija i Ujedinjene nacije označile terorističkom). Ali neće biti toleracije za Bašara Al Asada (sirijski predsednik) koji sopstveni narod, nedužne muškarce, žene i decu, napada hemijskim oružjem. Na to će SAD, Velika Britanija, Francuska i druge nacije odgovoriti“, ukazao je Levandovski.

Veći deo američke javnosti aktuelnog predsednika Donalda Trampa smatra populistom, protekcionistom i nacionalistom, čega su svesni i dvojica njegovih bivših saradnika.

Između ostalog Trampov dosadašnji mandat obeležile su odluke o poreskim refomama, zalaganje za zabranu ulaska u SAD državljana većinski muslimanskih zemalja, ali i izgradnju zida na granici sa Meksikom, povlačenje SAD-a iz globalnog klimatskog sporazuma.

Levandovski i Gigikos međutim ukazuju da na negativnu konotaciju njegovog učinka umnogome utiču lažne vesti, ili negativni konteksti koji se, kako tvrde, o Trampu kao po pravilu uvek traže. Kori Levandovski prisetio se jednog slučaja za koji je, kako tvrdi, odgovoran uticajni nedeljnik Tajm.

Na negativnu konotaciju Trampovog učinka utiču lažne vesti: Levandovski (L) i Gigikos (D)
Na negativnu konotaciju Trampovog učinka utiču lažne vesti: Levandovski (L) i Gigikos (D)

„Reporter Tajm magazina ušao je u Ovalni kabinet fotografisao i potom izneo tvrdnju da je odneta bista Martina Lutera Kinga juniora i da je Donald Tramp rasista. Znate li šta se zaista desilo? U prostoriji je bio prisutan agent Tajne službe koji mu je spletom okolnosti zagradio pogled. Bista se nalazila na istom mestu gde je pre sedam godina postavio bivši predsednik Barak Obama. Ali 6000 medija je prenelo informaciju da je Donald Tramp rasista jer je, navodno, premestio bistu“, naveo je Levandovski.

Gigikos i Levadovski uvereni su da bi aktuelni predsednik mogao osvojiti još jedan mandat na narednim američkim predsedničkim izborima koji se održavaju 2020. godine. Ukazuju međutim, da odluka da li će vladati još nešto manje od dve godine, ili još jedan pun mandat – zavisi samo od njega.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG