Dostupni linkovi

Kako se Srbija raduje Trampovoj pobedi


Od novog američkog predsednika Donalda Trampa ne samo srpski tabloidi nego i pojedini političari, čak i šef države, očekuju zaokret u spoljnoj politici i razumevanje za poziciju Beograda o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Predstavnici proevropskog krila opozicije i politički analitičari ocenjuju, međutim, da su takva očekivanja na velikoj udaljenosti od realnosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, čestitajući novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, izneo ocenu da se u Vašingtonu može očekivati bolje razumevanje stava Srbije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

"Očekujem da i Srbije više za svaki svoj potez ne bude samo kritikovana od strane Sjedinjenih Država, nego da počnu da razmišljaju koliko mi imamo prava i na šta mi to sve imamo prava", rekao je Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da zvanični Beograd nije davao podršku nijednom američkom kandidatu, ali je primetio opšte oduševljenje u zemlji, i u redovima sopstvene stranke, zbog pobede Donalda Trampa.

Da ne očekuje da će se američka spoljna politika prema Srbiji značajno promeniti poručio je već dan nakon izbora američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, ali srpski nacionalisti i populisti nastavili su svoje svojatanje Trampa.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i njegovi partijski drugovi nosili su majice sa Trampovim likom, posle čije pobede je lider radikala rekao da mu je srce "veliko kao Zlatibor".

Na drugoj strani, poslanici proevropski profilisane opozicije nisu prepoznali razlog za optimizam domaćih nacionalista. Zoran Živković, lider Nove stranke, kaže da ne razume zašto bi se Srbija radovala Trampovoj pobedi.

Bez razloga za radovanje: Zoran Živković
Bez razloga za radovanje: Zoran Živković


"Ne vidim nikakav razlog da se radujemo zbog toga. Bilo ko da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, bitno se neće promeniti odnos te velike sile prema Srbiji, prema Balkanu i prema Evropi", reči su Živkovića.

Istovremeno, lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić, inače lice pod optužnicom, hvali se lokalnom tabloidu da je dobar prijatelj sa novoizabranim američkim predsednikom već 30 godina i izjavljuje da je Tramp već "najavio mogućnost da se sa Vladimirom Putinom sretne na samitu u Beogradu".

A predsednik desno-nacionalističkog Pokreta "Dveri" i opozicioni poslanik u Skupštini Srbije Boško Obradović sazvao je nakon vesti o Trampovoj pobedi čak i konferenciju za novinare, tokom koje je doslovno izjavio saučešće Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću zbog, kako je rekao, pogrešne procene i podrške koju su pružili Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD.

"Siguran sam da Donald Tramp može da okrene novi list američke spoljne politike prema Srbiji ako hoće", kazao je Obradović, uveren da će se talas poraza establišmenta iz Amerike preneti u Evropu, ali i u Srbiju već na proleće iduće godine kada su zakazani predsednički izbori.

I dok pojedini političari podgrevaju ni na čemu zasnovano očekivanje promene američke spoljne politike prema Srbiji i Balkanu, srpski tabloidi potukli su u tom pravcu sve rekorde.

U pojedinima od njih osvanuli su ovakvi naslovi i nadnaslovi: "Tramp nam može vratiti Kosovo", "Albanci očajni zbog poraza Klintonove", "Putin i Tramp nam vraćaju Kosovo".

Pitanje je na čemu se zasnivaju nadanja da će republikanac Donald Tramp promeniti politiku prema Srbiji, odnosno, prema njenom stavu o nepriznavanju Kosova, ako se zna da je Kosovo proglasilo nezavisnost u vreme republikanske administracije Džordža Buša, koja ga je među prvima priznala, kaže za Radio Slobodna Evropa Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose:

"SAD su priznale Kosovo pre osam godina i vrlo je malo verovatno da bi se tu nešto moglo promeniti. Nema nikakve podloge za očekivanje da se kompletna spoljna politika može menjati, a posebno da Sjedinjene Države mogu vući takve poteze kao što je povlačenje priznanja jedne suverene države – to se do sada još nije dogodilo", podseća Brkić.

Izjave za unutrašnjopolitičke potrebe: Đorđe Pavićević
Izjave za unutrašnjopolitičke potrebe: Đorđe Pavićević


Sličan stav iznosi i Đorđe Pavićević, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka.

"Ne znam na čemu bi bila zasnovana takva očekivanja osim na toj nadi da će sad sve odjednom da se promeni, a to ne znam da li se ikada dogodilo bez nekih dramatičnih promena tipa rata ili nekih većih sukoba", kaže Pavićević, koji komentarišući izjavu predsednika Nikolića da će sada Vašington pokazati veće razumevanje za srpski stav o nepriznavanju Kosova, ocenjuje da je to izjava za unutrašnju političku upotrebu.

Diplomati i poznavaoci američke spoljne politike već su u samom danu Trampove pobede izneli ocenu da se ništa bitno neće promeniti u odnosu Sjedinjenih Država prema Srbiji, ali desni populisti i tabloidni mediji i dalje emituju svoje ni na čemu zasnovane narative.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG