Dostupni linkovi

Američki mediji: Trampove moskovske kule


Donald Tramp u liftu "Trampove kule" u Njujorku
Donald Tramp u liftu "Trampove kule" u Njujorku

Advokat Donalda Trampa (Trump) obelodanio je u izveštaju istražiteljima Kongresa da je kompanija američkog predsednika pregovarala o gradnji "Trampove kule" u Moskvi u vreme dok je vodio izbornu kampanju za Belu kuću 2015. i početkom 2016. godine, ali da je odustala iz poslovnih razloga, tačnije jer nije bilo značajnijeg napretka u postizanju sporazuma, javljaju američki mediji.

Trampov advokat Majkl Koen (Michael Cohen), koji je bio glavni savetnik kompanije, napisao je u izveštaju na dve strane Komitetu Predstavničkog doma za obaveštajne poslove da su pregovori bili u početnoj fazi, tačnije na nivou "pisma o namerama", ali da se odustalo od čitavog poduhvata "zbog različitih poslovnih razloga".

Sporazum od gradnji Trampove kule u Moskvi nije "povezan" sa njegovom izbornom kampanjom, ističe Koen ali dodaje da je lično pomenuo čitavu ideju Trampu "u tri slučaja", te da je budući američki predsednik u oktobru 2015. potpisao neobavezujuće pismo o namerama o gradnji hotelskog kompleksa u ruskoj prestonici.

Koen takođe navodi da je poslao imejl Dimitriju Peskovu, portparolu ruskog predsednika Vladimira Putina, zamolivši ga za pomoć u realizaciji sporazuma. On dodaje da je to učinio po savetu Feliksa Satera (Felix), koji je tvrdio da ima bliske kontakte sa Moskvom.

Komitet Predstavničkog doma za obaveštajne poslove je jedan od nekoliko kongresnih panela koji istražuje navodno rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD-u 2016, kao i da li je postojala koordinacija između vlasti u Moskvi i Trampove kampanje.

Reagujući na medijske izveštaje o Koenovom pismu, Trampova kompanija je potvrdila da je potpisano neobavezujuće pismo o namerama sa građevinskom firmom iz Moskve "I.C. Expert Investment Co." o gradnji kule u ruskoj prestonici.

Trampova kompanija navodi da se odustalo od ugovora o licenciranju jer "nije bilo značajnijeg napretka" u pregovorima oko mesta gradnje kao i uslova i načina finansiranja. Dodaje se da Tramp nikada nije platio nikakvu naknadu.

"Da naglasimo, Trampova kompanija nikada nije imala bilo kakve nekretnine ili interese u Rusiji", navodi se u saopštenju.

"Njujork tajms" (The New York Times) je objavio u ponedeljak tekst o Sateru, navodeći da se hvalio u imejlu da bi ovaj sporazum o gradnji u Moskvi mogao pomoći Trampu prilikom izbora.

"Naš momak može postati predsednik SAD i mi možemo da to organizujemo", napisao je Sater Koenu.

"Ja ću ubediti ceo Putinov tim u to, ja ću upravljati ovim procesom", dodao je ovaj ruski imigrant koji živi u SAD-u.

"Njujork tajms" takođe prenosi Saterove reči da je obezbedio dogovor o finansiranju Trampove kule sa moskovskom VTB bankom koja je pod američkim sankcijama zbog ruske agresije u Ukrajini.

Sater je takođe istakao da je predvideo ceremoniju otvaranja u Moskvi: "Pridobiću Putina za ovaj projekat i obezbedićemo Donaldovu pobedu".

"Trumpova kula" u Njujorku
"Trumpova kula" u Njujorku

U izveštaju Kongresu, Koen navodi da je napisao imejl Peskovu na Saterovu sugestiju jer je "potrebno da predlog odobri ruska vlada koja to nije učinila".

Koen kaže da ne može da se seti bilo kakvih odgovora na njegov imejl ili bilo kog kontakta sa Peskovom ili drugim vladinim zvaničnikom oko ovog projekta.

Koen je u saopštenju medijima relativizovao Saterovu tvrdnju oko nužnosti dobijanja podrške Kremlja za dogovor, navodeći da Sater "ponekad koristi sočan jezik i sklon je 'trgovini' ".

Koen je istakao da je predlog o gradnji luksuznog hotela, stambenog i poslovnog kompleksa u Moskvi, jedan od "bezbrojnih" koje je Trampova kompanija dobijala iz celog sveta za slične projekte.

On je dodao da je on lično "na početku pažljivo i detaljno istaživao" ovaj poslovni poduhvat kako bi utvrdio da li odgovara Trampovoj kompaniji te da je ona tražila od arhitekata predlog dizajna zgrade i preliminarno razgovarala o finansiranju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG