Dostupni linkovi

Trump se zahvalio Putinu


Ambasada SAD u Rusiji

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na smanjenju broja američkih diplomata u Rusiji, jer će to "smanjiti troškove" Washingtonu.

"Želim mu zahvaliti jer pokušavamo smanjiti troškove i što se mene tiče vrlo sam zahvalan što je dopustio da ode velik broj ljudi", rekao je Trump novinarima i dodao: "Nema razloga da se oni vrate....Uštedićemo dosta novca".

Putin pomaže smanjenju troškova SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Nije jasno je li se predsjednik Trump šalio kada je rekao da će mu Putinova odluka pomoći da postigne svoj cilj da smanji budžet State Departmenta za trećinu.

Trumpovo obraćanje novinarima u njegovom golf resort u New Jerseyu prvi je javni odgovog američkog predsjednika na Putinovu odluku od prošlog mjeseca da SAD do septembra povuku 775 od ukupno 1.200 zaposlenika ambasade i konzulata u Rusiji. To je bio Putinov odgovor na nove sankcije Rusiji koje je donio američki kongres.

Aktuelni i bivši diplomati zapanjeni su Trampovim odobravanjem Putinove odluke.

"Ako je to bila šala, mogao je to i bolje izvesti. Ako se nije šalio, to je bez presedana. Nijedan predsjednik nikad nije odobravao protjerivanje naših diplomata", rekao je bivši visoki zvaničnik State Departmenta Nicholas Burns za Reuters.

Neimenovani diplomata aktuelne administracije rekao je Reutersu da je osoblje State Departmenta "užasnuto i zabrinuto" Trampovim osvrtom.

Prisilno smanjenje broja zaposlenih, po svoj prilici, pogodiće ruske državljane koji su radili u američkim diplomatskim predstavništvima. Prema izvještaju iz 2013, američki državljani činili su samo četvrtinu od 1.200 zaposlenih u američkim diplomatskim predstavništvima.

(Video: Odlazak američkih diplomata iz Moskve, 1. avgust 2017)

Odlazak američkih diplomata iz Moskve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Trumpov komentar došao je u vrijeme kada se zagrijava istraga o sumnjama u veze Rusije i Trampove predsjedničke kampanje – što je drugo pitanje kojeg Trump želi da se riješi, navodeći da je "iznenađen" zbog toga što FBI pretražuje kuću bivšeg šefa njegove kampanje u vezi sa stom istragom.

Putinova odluka oko diplomata očekivala se duže vrijeme i kao odgovor na to što su SAD prošle godine protjerale 35 ruskih diplomata u okviru mjera protiv Rusije zbog miješanja u predsjedničke izbore.

Bivši predsjednik Barack Obama naredio je protjerivanje ruskih diplomata u novembru nakon što su američke obavještajne agencije zaključile kako Rusija nastoji povećati Trumpove šanse za pobjedu na izborima, kroz hakiranje i objavljivanje dokumenata koji idu na štetu njegovog rivala Hillary Clinton.

Istragu Ministarstva pravde oko ruskog miješanja ove godine preuzeo je specijalni savjetnik koji je nedavno okupio veliku porotu kako bi mu pomogla.

Ovogodišnja odvojena istraga o istom pitanju u komitetima Kongresa je dodatno uticala na odluku Kongresa prošlog mjeseca da donese zakone koji pooštravaju sankcije protiv Rusije. Trump je potpisao zakon nevoljko, ponavljajući da je istaga "lov na vještice" koji neće otkriti ništa o njegovoj kampanji i Rusiji ili nekim drugim lošim djelima.

Tramp je juče rekao da je ga je iznenadio prošlomjesečni upad FBI u kuću bivšeg šefa njegove kampanje Paula Manaforta.

"To rade veoma rijetko. Bio sam iznenađen da to vidim", rekao je, dodajući da je Manafort vodio njegvu kampanju "veoma kratak period".

Manafort, koji poriče da je radio bilo šta loše, ima veze sa političkom partijom bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji živi u ezilu u Rusiji nakon što je izbačen iz države 2014.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG