Dostupni linkovi

Rada Trajković kaže da je zadržana na aerodromu zbog tužbe Milana Radoičića


Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta sa Kosova (Arhivska fotografija)
Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta sa Kosova (Arhivska fotografija)

Predsednica Evropskog pokreta sa Kosova, Rada Trajković, objavila je da je razlog njenog zadržavanja na Aerodromu "Nikola Tesla" 24. juna taj što je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo krivičnu tužbu protiv nje.

Srpska lista je vodeća srpska partija na Kosovu.

"Na današnjem ročištu sam saznala da me je tužio Milan Radojičić zbog neke moje izjave u emisiji "Utisak nedelje" koja je emitovana nedugo nakon što je ubijen Oliver Ivanović. Tužio me je zbog povrede ugleda i časti, jer sam ga tada povezala sa ubistvom Ivanovića", rekla je Trajković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prethodno je na Tviteru napisala da joj je sprečen izlazak iz zemlje zbog tužbe čoveka koji je pod Magnitski sankcijama američkog Ministarstva za trezor.

Milan Radoičić se nalazi na crnoj listi SAD zbog sumnje da, sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i još desetak drugih Srba, pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Rada Trajković je 24. juna bila na beogradskom aerodromu tri sata u prostorijama policije, nakon čega joj je uručen poziv da se 27. juna javi na ročište u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Kako je objasnila, njoj je bio sprečen izlazak iz zemlje jer se navodno nije odazivala na poziv suda.

"Ja vam tvrdim da ja nikakav poziv za ročište za ovo suđenje nisam dobila. Prvi put sad čujem da me Radojičić tužio", rekla je ona i napomenula da zbog izjava u istoj emisiji već nekoliko puta tužena od strane različitih osoba, ali da su sve te tužbe odbijene.

Trajković je objasnila da joj je nakon njene molbe ipak dato odobrenje da napusti Srbiju koje će biti pravosnažno za nekoliko dana.

Rada Trajković je srpska političarka sa Kosova. Bila je poslanica koalicije "Povratak" u Skupštini Kosova u prvom posleratnom sazivu od 2001. do 2004. godine.

Za Milanom Radoičićem je ranije na Kosovu bio raspisan nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića. Međutim, taj nalog je bez objašnjenja povučen u martu 2021. godine.

Kosovske vlasti su za njim raspisale poternicu u februaru zbog slučaja Brezovica koji se tiče koruptivnih radnji u skijaškom centru Brezovica.

Prema navodima nadležnog tužilaštva Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

XS
SM
MD
LG