Dostupni linkovi

Slučaj Tomkić: Nakon batina zapalili mu prodavnicu


Policija je obavila uviđaj na mjestu zapaljene prodavnice u vlasništvu Igora Tomkića

Nakon što je prije desetak dana pretučen, Berancu Igoru Tomkiću je tokom noći 27. marta zapaljena prodavnica u beranskom naselju Dolac, gdje živi sa suprugom Ivanom i kćerkom, čime je nastavljen napad na ovu porodicu i njihovu imovinu i pored apela nadležnima da zaustave nasilje. Njegova supruga Ivana ranije je kazala za Radio Slobodna Evropa (RSE) "da je u pitanju i nacionalno motivisano nasilje jer je Igor - Hrvat".

"Oko dva sata poslije ponoći zazvonio mi je telefon i javio mi se komandir stanice policije u Beranama. Pitao me je da li mogu da dođem jer mi je radnja zapaljena. Ja sam ga pitao da li je sve izgorjelo, a on mi je tihim glasom potvrdio da jeste", opisuje Igor Tomkić telefonski poziv komandira policije nakon paljevine njegove prodavnice.

Policija je obavila uviđaj, a privedeno je i nekoliko lica, koja su saslušana i nakon kriminalističke obrade puštena na slobodu.

Mogu li crnogorske institucije da zaštite građanina Tomkića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Igor Tomkić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je posebno ogorčen na vrh crnogorske policije jer njega i njegovu porodicu nijesu zaštitili nakon brojnih napada kojima su izloženi već duži period.

"Ja sam na policiju ogorčen od prvog dana, ne na službenike nego na vrh policije koji je znao za moju situaciju, koji je znao za sve. Upozoravao sam ih da je dobar dio klana ostao na slobodi, da mi prijete i da će mi se opet nešto desiti. U vazduhu se osjećalo to, bilo je samo pitanje dana. Govorio sam svima, supruzi, prijateljima da se bojim da će doći na kuću i da će opet nešto uraditi", ističe Tomkić.

Nakon najnovijeg u seriji napada pitanje je da li su policija i drugi državni organi u stanju da obezbijede zaštitu Igoru, njegovoj porodici i njihovoj imovini.

RSE je uputio dopis Upravi policije sa pitanjima da li imaju informacije ko stoji iza paljenja prodavnice u vlasništvu porodice Tomkić i koji su motivi. Takođe, RSE je tražio odgovor na pitanje - da li je ponavljanje napada na tu beransku porodicu znak da policija nije u stanju da im obezbijedi sigurnost i zaštiti njihovu imovinu? Odgovor nije uslijedio.

Tomkiće je obišao gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, koji za RSE kaže da je zgrožen zbog onoga što se desilo toj bernskoj porodici. Šćekić podsjeća da je prodavnica Tomkića zapaljena samo deset dana nakon što je Igor pretučen što, kako ističe, govori o nesposobnost sistema da zaustavi napade na Tomkiće i kazni počinioce.

"Za ovo moraju da snose odgovornost kako policija i tužilaštvo tako i sudovi a posebno ljudi iz Agencije za nacionalnu bezbjednost jer su oni morali da isprate šta se dešava porodici Tomkić od trenutka fizičkog napada na Igora do danas, kada je njegova prodavnica zapaljena. Neko je morao sve to da isprati i preduzme sve mjere jer je ovdje u pitanju kriminalna grupa a ne pojedinac. Postavlja se pitanje ko stoji iza njih i ko ih štiti , jer da ih ne štiti ne bi se nakon deset dana porodici Tomkić desilo još brutalnije nasilje", kaže Šćekić.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić osudio je napad na imovinu porodice Tomkić i nazvao ga gnusnim i kukavičkim.

Savjet za građansku kontrolu rada policije najoštrije osuđuje najnoviji napad na imovinu Igora Tomkića i konstatuje da policijske procjene bezbjednosnog rizika po njega, nijesu bile kvalitetne.

Savjet zahtijeva hitnu istragu, identifikovanje i procesuiranje odgovornih osoba i očekuje da u Centru bezbjednosti Berane dođe do odgovarajućih promjena kako bi se unaprijedila lična i imovinska sigurnost svih građana.

Povodom najnovijeg napada na porodicu Tomkić oglasilo se Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) iz kojeg ocjenjuju da više prijava policiji pokušaja paljenja, razbijanja radnje, provala i krađa te reketiranja, pa čak i brutalnoga prebijanja Igora Tomkića, nijesu izazvali adekvatnu reakciju nadležnih državnih organa.

Iz HNV-a zato traže ličnu odgovornost nadležnih, posebno iz razloga što, kako su naveli pojedini napadači na Tomkiće slobodno i bez nadzora šetaju Beranama.

Ivana, supruga Igora Tomkića, ranije je kazala za RSE "da je u pitanju i nacionalno motivisano nasilje jer je Igor - Hrvat", te da je i po tom osnovu trpio prijetnje i uvrede.

Igora Tomkića je prije deset dana napala i pretukla grupa mladića, poznata policiji zbog ranijih nasrtaja na njega i njegovu imovinu.

Policija je tada privela osumnjičene, a onda je sud odredio pritvor do trideset dana Milošu Radeviću (25) i Novaku Petriću (19) iz Berana zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i nasilničkog ponašanja.

Igor Tomkić sa posljedicama premlaćivanja
Igor Tomkić sa posljedicama premlaćivanja

Nakon prebijanja, paljenja njegove prodavnice i svih dosadašnjih napada Igor Tomkić se, kako kaže, kao građanin Crne Gore osjeća nesigurno i živi u strahu za ličnu i bezbjednost svoje porodice.

"Kada preživite teror i kada ga dalje proživljavate dovedete sebe do toga da više nijeste sigurni ni u svojoj kući. Patrola policije je sada ispred kuće, policija je ispred radnje iako ne moraju više da je čuvaju jer je sve izgorjelo, dijete sam opet sklonio kod roditelja. Osjećam se potpuno nesigurno i sada bih najradije sa familijom otišao odavde. Poslije svega što mi se desilo prije desetak dana morao sam još i ovaj stres da preživim. Ne znam , najviše bih volio da mogu sada da prodam kuću i da odem negdje samo da se maknem iz ovog legla kriminala", kaže Tomkić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG