Dostupni linkovi

Tomkić pretučen zato što je Hrvat ili što nije dao reket?


Povodom napada na Beranca Igora Tomkića Savjet za građansku kontrolu rada policije je formirao poseban predmet (ilustrativna fotografija)
Povodom napada na Beranca Igora Tomkića Savjet za građansku kontrolu rada policije je formirao poseban predmet (ilustrativna fotografija)

Nakon maltretiranja kojima je već duže bio izložen, Beranca Igora Tomkića je u ponedjeljak u naselju gdje živi sa suprugom i kćerkom napala i pretukla grupa mladića, poznata policiji zbog ranijih nasrtaja na njega i njegovu imovinu.

Tomkići tvrde da je u pitanju nacionalno motivisano nasilje jer je Igor - Hrvat.

Igor se trenutno nalazi u bolnici zbog preloma nosa a njegova supruga Ivana za Radio Slobodna Evropa kaže da njihova porodica živi u strahu za svoju bezbjednost:

Igor Tomkić sa posljedicama premlaćivanja
Igor Tomkić sa posljedicama premlaćivanja

„Doktori smatraju da bi bilo najbolje da Igor ostane u bolnici radi daljih pretraga ali on to odbija iz straha za našu bezbjednost. Traumu smo preživjeli, njemu je nos polomljen, ispod oka su ga ušili, ne znam šta da vam kažem. Spasili su ga dvoje starijih komšila jer da oni nijesu bili tamo ne znam šta bi se na kraju desilo sa njim. Spasili su mu glavu“

Porodica Tomkić već godinu i po živi u strahu zbog kontinuiranih prijetnji i maltretiranja grupe mladića, a situacija je kulminirala kada su u 18. marta dvojica od njih pretukli Igora. Oni su nekoliko sati kasnije uhapšeni, zbog „nasilničkog ponašanja u sticaju sa krivičnim djelom i nanošenja teške tjelesne povrede“, kako je saopštila policija.

Demolirana prodavnica porodice Tomkić
Demolirana prodavnica porodice Tomkić

Igorova supruga Ivana tvrdi u izjavi za RSE da su njenog muža pretukli zato što je Hrvat, te da su problemi krenuli kada je grupa mladića počela sa prijetnjama, tražili su mu reket, potom je bilo nekoliko provala u njihovu prodavnicu a više puta im je demoliran automobil.

Ivana kaže da se njen suprug u nekoliko navrata obraćao nadležnima govoreći da je uplašen za bezbjednost porodice:

„Igor se obraćao i opštini, išao je u Podgoricu kod direktora policije Veselina Veljovića, obraćao se svima. Psihički su nas maltretirali, pljačkali su nas nekoliko puta, razbijali su nam auto, radnju. Prošle subote su obili naš objekat a juče su pretukli Igora. Napali su ga zato što je Hrvat, katolik. Nadam se da će neko nešto preduzeti da se mi kao uzorna familija ne moramo seliti odavde zbog šest huligana starosti od 19 do 24 godine koji su javno objavljivali kradene stvari iz radnje i pravili fotografije sa tri prsta iznad radnje.“

Kako je moguće da je Igor Tomkić u kontinuitetu na meti osoba koje su ga nakon prijetnji i pretukle, da je o tome obavještavao nadležne, a da do sada nije bilo adekvatne reakcije da se on, njegova porodica i imovina zaštite?

To pitanje smo uputili na adresu Uprave policije iz koje nam do ovog trenutka nije odgovoreno.

Iz lokalne vlasti u Beranama prozivaju upravo nadležne državne organe da nijesu na vrijeme reagovali i spriječili ono što se desilo Tomkiću.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić za RSE kaže da motiv napada na Tomkića nije njegova nacionalna pripadnost nego da su u pitanju kriminalne aktivnosti pojedinaca čije ponašanje policija toleriše:

„To u koji je kontekst stavljen ovaj događaj, to nema veze sa Beranama. Ja ne prihvatam da je do napada došlo zbog nacionalne pripadnosti Tomkića jer je Berane i u najtežim momentima u prošlosti bilo nacionalno tolerantna sredina. Neka neko pokuša da navede primjer da je bilo drugačije.“

RSE: Šta je onda po vama pozadina ovog napada?

„Pozadinu treba tražiti u Upravi policije i tužilaštvu jer ako neko prijavi nekoga nekoliko puta a a nadležni organ ne reaguje i još pušta te momke na slobodu, onda treba da kaže zašto to radi i u čemu je problem“, kaže Šćekić.

Da li su tačne tvrdnje gradonačelnika Berana da je policija ranije privodila osobe koje su pretukle Tomkića zbog dosadašnjih nasrtaja na njega i njegovu imovinu, ali da su puštani na slobodu?

Ni na ovo pitanje nijesmo dobili odgovor u Upravi Policije.

Povodom napada na Beranca Igora Tomkića Savjet za građansku kontrolu rada policije je formirao poseban predmet.

Kako za RSE kaže Aleksandar Saša Zeković od načelnika CB Berane kao i vrha crnogorske policije su tražili informacije o dosadašnjem postupanju policije u slučaju Tomkić:

„Neophodno je da imamo kredibilnu informaciju o svim prijavama građanina Tomkića i postupanju policije povodom istih, kako bi se ocijenilo da li su preduzeta sva policijska ovlašćenja i da li je posrijedi eventualna nezainteresovanost pa i diskriminacija ovog građanina od strane policijskih službenika.“

Zeković kaže da su prema dostupnim podacima Tomkići uredno prijavljivali atake na imovinu ali da je nadležni tužilac u kontinuitetu zaključivao da „nema elemenata krivičnog djela“:

„U policijskoj evidenciji kako tvrde nema prijava po drugom osnovu (reketiranja ili prijetnji po nacionalnoj osnovi). Posljednji slučaj obijanja poslovnog objekta je uredno prijavljen“, kaže Zeković.

Povodom napada na Igora Tomkića reagovale su i pojedine političke partije koje su osudile taj napad i zatražile brzu i efikasnu istragu kao i odgovarajuće sankcije za napadače.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG