Dostupni linkovi

Rimac: 'Slučaj Ruže Tomašić, rezultat falsificiranja povijesti'


Memorijalna ploča sa ustaškim sloganom u Novskoj, ilustrativna fotografija
Memorijalna ploča sa ustaškim sloganom u Novskoj, ilustrativna fotografija

Otkriće tjednika „Novosti“ da je po treći puta izabrana hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić 1981. u Kanadi recitirala pjesme u slavu ustaškog poglavnika Ante Pavelića odjevena u ustašku uniformu, a neke i sama pisala, nije izazvalo posebne reakcije u hrvatskoj javnosti. Ova povratnica iz Kanade je na upit medija potvrdila autentičnost fotografije, a u izjavi za RTL televiziju kazala je da je ustaški pokret do 1941. bio reakcija na teror kraljevske diktature, a Pavelić zapovjedno odgovoran za zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

„Nije on napravio, ali je dopustio da se napravi puno zla u ime NDH. Gledajte, imala sam 23 godine. Imate jedno mišljenje kada učite samo jednu stranu povijesti, imate drugo mišljenje kada pročitate i drugu stranu. Ponavljam, osuđujem sve one zločine koji su se dogodili u NDH u vrijeme rata, ali ne diram ustaški pokret do 1941“, rekla je Tomašić.

Predsjednica oporbenog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak Taritaš za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ovakva pozicija Ruže Tomašić za svaku osudu: „Umjesto da idemo naprijed, idemo u krivo, i to je nešto što jednostavno nije dobro. Jasno trebamo zauzeti stav, jer neće biti dobro.“

Reakcije HDZ-a i SDP-a za sada nema. Kako ona to tumači?

„Vladajuća stranka i najjača oporbena stranke se u puno, puno stvari 'ne bi štele mešati'. Ako se pokušavate dodvoriti svima, na kraju se nećete dodvoriti nikome. Ovo je jedna tema gdje mi trebamo imati jasan stav“, kazala je Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš
Anka Mrak Taritaš

Ona uzima primjer Austrije koja je vezano za Bleiburg jasno pobrojala znakovlje, jasno kazala što ono simbolizira i precizirala kazne vezane uz korištenje tog znakovlja.

„I od društva koje je ove godine išlo na Bleiburg, samo je jedan gospodin 'mjerio visinu kukuruza', i nitko drugi nije ništa tamo napravio. Gospodin Plenković po svom dolasku na čelo HDZ-a nije htio neke stvari staviti tamo gdje im je mjesto - pritom prvenstveno mislim na pozdrav 'za dom spremni' - i to mu se sada vraća nazad“, zaključuje Mrak Taritaš.

Politički analitičar Ivan Rimac za RSE kaže kako je ovakva pozicija Ruže Tomašić rezultat jednog pokušaja reinterpretiranja ili falsificiranja povijesti kojeg on – ne spominjući ga, ali izravno implicirajući na njega - pripisuje pokojnom ministru obrane Gojku Šušku, također povratniku iz Kanade, kao i Ruža Tomašić.

„Cijelo vrijeme se pokušava podvaliti ideja da je ono što se događalo u Domovinskom ratu nekakva sljednica ustaških režima i ustaških snaga, i da je to u stvari nekakav normalni slijed borbe za hrvatsku nezavisnost, a ne jedna sasvim nova konfiguracija događaja koji su se dogodili devedesetih“, smatra Rimac.

Na pitanje tko pokušava podvaliti i tako interpretirati, odgovara:

„Mislim da je u svemu tome bila presudna uloga političara koji su se u devedesetim godinama vratili iz dijaspore i zauzeli čelna mjesta u HDZ-u. U tom trenutku nastaje izvjesna konfuzija u definicijama odnosa prema Drugom svjetskom ratu.“

Ruža Tomašić je od 1998. u hrvatskoj politici, bila je dva mandata saborska zastupnica Hrvatske stranke prava, 2010. godine ju je predsjednik Ivo Josipović odlikovao visokim državnim ordenom za vođenje antikorupcijskog tijela. Od 2015. je predsjednica marginalne izvanparlamentarne Hrvatske konzervativne stranke. Od 2013. godine je u Europskom parlamentu i tamo je izuzetno aktivna po pitanju ribarstva i brojnih drugih tema. Dvaput je izabrana na listi HDZ-a, kada je on predvođen Tomislavom Karamarkom tražio saveznike prema desno, a sada je izabrana na samostalnoj listi suverenista.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG