Dostupni linkovi

Tokom protesta u Fergusonu ranjena dvojica policajaca


Ferguson: U pucnjavi tokom protesta ranjeni policajci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Dvojica policajaca ranjena su u Fergusonu, američkom gradu u kojem se stalno i iznova dešavaju protesti zbog ubistva nenaoružanog tinejdžera Afroamerikanca prošle godine.

Jedan policajac pogođen je u lice a drugi u rame, rane su ozbiljne kod obojice, ali su pri svijesti, rekao je šef okružne policije Sent Lusia Jon Belmar.

Ranjavanje policajaca desilo se tokom protesta, a nakon što je šef policije Fergusona Thomas Jackson podnio ostavku zbog izvještaja koji su pokazali da postoje raširene rasne predrasude u njegovom odjelu.

Demonstranti su izašli na ulice oko sjedišta policije u Fergusonu u srijedu kasno uveče i izgledalo je da će protesti biti manjih razmjera.

Međutim, prema riječima šefa okružne policije, nedugo nakon ponoći odjeknula su najmanje tri pucnja dok su se demonstranti počinjali razilaziti.

Šef Belmar je rekao da je sumnjao da je pretpostavio da su pucnji bili vjerovatnije direktno usmjereni na policajce, nego da su bili pogođeni zalutalim mecima.

Jedan od demonstranata Keith Rose rekao je da je vidio policajca prekrivenog krvlju i da ga je drugi policajac vukao, sklanjajući ga.

Policija je zadržala demonstrante u području u kojem se desio incident, kako bi uzela izjave svjedoka.

Demonstranti su pozvali da budu provedene dalje akcije u vezi sa federalnim izvještajem i zatražili više ostavki u policiji.

Šef policije Thomas Jackson je šesti zvaničnik policije u Fergusoni koji je dao ostavku ili otpušten. U početku se opirao pozivima demonstranata i nekih političkih lidera da odstupi sa dužnosti.

Policija u Fergusonu našla se na meti žestokih kritika nakon ubistva Michaela Browna u avgustu i tokom sedmica protesta koji su uslijedili.

U novembru su velika porota okruga Sent Luis i Odjel za pravosuđe utvrdili da policajac Darren Wilson nije prekršio nijedan zakon kada je ubio Browna.

Međutim, ubistvo Browna i neredi koji su uslijedili podstakli su federalnu istragu, kojom je utvrđena rasna pristranost u radu policije u Fergusonu.

Glavni tužilac Eric Holder rekao je da će federalne vlasti "iskoristiti svu moć koju imaju da promijene situaciju".

To može uključivati raspuštanje policije i prepuštanje odgovornosti za provedbu zakona agencijama iz susjedstva.

XS
SM
MD
LG