Dostupni linkovi

St. Louis: Nemiri nakon još jednog ubistva Afroamerikanca


Protesti u Fergusonu nakon ubistva Michaela Browna, ilustrativna fotografija

U američkom gradu St. Louisu, u blizini mjesta gdje je u augustu poginuo Michael Brown, ponovno je ubijen tinejdžer Afroamerikanac. Policija je zvanično saopštila da je mladić na benzinskoj pumpi uperio pištolj u policajca.

Berkley, jedno od predgradja St.Louisa, u američkoj državi Missouri, potpuno je opasan policijom. Ovaj dio udaljen je samo dvije milje od Fergusona, predgradja u kojem je policajac ubio Michaela Browna, zbog čije su pogibije održane brojne demonstracije širom SAD.

Nova žrtva identificirana je kao Antonio Martin, takodje osamnaestogodišnjak. Portparol policije, narednik Brian Schellman, u saopštenju je objavio kako je policija obavljala rutinske provjere na benzinskoj pumpi, kada su uočili da im se približavaju dvojica mladića.

Jedan od njih uperio je pištolj u policajca, na šta je ovaj odgovorio s nekoliko, smrtonosnih pucnjeva. Drugi mladić je, prema policijskom saopštenju, pobjegao.

Na američkoj televiziji prikazana je žena koja je predstavljena kao Toni Martin, identificirala je mrtvoga mladića kao svoga sina Antonia. O ubistvu ju je obavijestila djevojka njenog osamnaestogodišnjeg sina, nakon čega je odmah došla na mjesto tragedije.

Policija regiona St.Louis dala je obavijest kako je policajac otvorio vatru "u strahu za svoj život." U augustu ubijeni Michael Brown bio je nenaoružan, ali je policajac koji ga je ubio oslobodjen optužbe.

Ovo posljednje ubistvo izazvalo je nemire u Berkleyu. Oko 200 gnjevnih ljudi se sukobilo s policijom. Oko pedesetak policijskih automobila opkolilo je mjesto dogadjaja, autoput je blokiran. Fotograf Bradley Rayford javlja da gore kante za smeće, a da se vidi i plamen na bezinskoj pumpi.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG