Dostupni linkovi

Poslanik Srpske liste dobio poziv za izdržavanje zatvorske kazne na Kosovu


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare u petak, 24. septembra, da je poslanik Srpske liste Ivan Todosijević, kojeg je sud u Prištini osudio na dve godine zatvora zbog negiranja zločina u Račku, dobio poziv da se javi na izdržavanje te zatvorske kazne. Petković je naveo da je to “novi pritisak iz Prištine”.

"Dolazi novi udar iz Prištine. Reč je o pozivu Ivanu Todosijeviću da se do 6. oktobra u 12 sati javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje kazne," rekao je Petković.

Todosijević, poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste, stranke koju podržava Beograd, na Kosovu je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je negirao masakr nad Albancima u Račku 1999. godine koji su počinile srpske snage.


Prvostepeno je osuđen 5. decembra 2019. godine, zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Petković je izjavio da je “presuda njemu presuda celom srpskom narodu” na Kosovu, kome vlasti u Prištini “uvode verbalni delikt”.

“Žele da nam zabrane da govorimo, da Srbi savijaju glave i da razmišljaju na način na koji diktira Priština", rekao je on, poručivši “da to neće moći”.

Petković je rekao da ono što je Todosijević rekao o Račku jeste ono što misli svaki čestiti Srbin", “što je istina i što su istorijske činjenice”. Dodao je da se sada očekuje odluka trećestepenog suda.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. septembra rekao da je za Srbiju "od ključnog značaja presuda Teodosijeviću u trećem stepenu".

Vučić je 25. avgusta izjavio da je Todosijeviću prekršeno pravo na pravično suđenje jer je, kako je naveo, po Briselskom sporazumu trebalo da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija.

U video snimku objavljenom na Instagramu on je takođe istakao da je Todosijeviću “brutalno i grubo prekršeno pravo na slobodno mišljenje” i da je osuđen "samo zato što je rekao istinu o Račku".

On je apelovao na Evropsku uniju da "Albancima u Prištini kaže da moraju da se pridržavaju onog što su potpisali i prihvatili" Briselskim sporazumom.

Apelacioni sud Kosova je 24. avgusta kao neosnovanu odbacio Teodosijevićevu žalbu i potvrdio presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini.

Žalba je uložena na presudu Osnovnog suda u Prištini od 5. decembra 2019. godine, kojom se Ivan Todosijević osuđuje na dve godine zatvora zbog izjave o Račku koju je dao u martu 2019. u Zvečanu na obeležavanju 20. godišnjice bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

21 godina od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
XS
SM
MD
LG