Dostupni linkovi

Mesić: Odluke o velikim privatizacijama donosili Tuđman, Škegro i Pašalić


Bez razgovora sa Sberbankom o Agrokoru: Stipe Mesić

Saborsko Povjerenstvo za Agrokor ispitalo je prvog svjedoka – bivšeg hrvatskog premijera, predsjednika Sabora i u dva mandata predsjednika Republike Stipu Mesića. Dvojica pozvanih Todorića nisu došli - Ivica Todorić je u bijegu, a njegov otac Ante ispričao se zdravstvenim razlozima.

Privatizacije velikih društvenih poduzeća u devedesetima nisu mogle proći bez suglasnosti predsjednika Franje Tuđmana i kruga ljudi oko njega, a potom su donesene odluke formalizirane kroz institucije, ponovio je Stipe Mesić, na prvoj radnoj sjednici saborskog Povjerenstva za Agrokor.

„Prije svega to su bili savjetnici predsjednika Tuđmana i jedan krug koji se kretao u krugu predsjednika Republike. Dakle, oni su odlučivali, a onda bi to dobilo i svoju formu – na jednom mjestu se riješilo, a onda je išlo u proceduru.“

Mesić pred Povjerenstvom za Agrokor
Mesić pred Povjerenstvom za Agrokor

Kao najzvučnija imena u uredu predsjednika Tuđmana on je izdvojio kasnijeg ministra Borislava Škegru kao savjetnika za gospodarstvo i Ivića Pašalića kao savjetnika za unutarnju politiku.

Mesić, koji je robijao sa ocem Ivice Todorića Antom, odbija da je na bilo koji način intervenirao za Agrokor, odbija da je imao bilo kakve povlaštene informacije, pa da nije reagirao na njih, i kaže kako nikada nije sa Sberbankom razgovarao o Agrokoru.

Povjerenstvo za Agrokor pozvalo je danas i vlasnika koncerna Ivicu Todorića, međutim on se nije odazvao, jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu koje je za njim izdalo tjeralicu. Također, pozvan je i njegov otac Ante, koji se ispričao zdravstvenim razlozima.

HDZ-ova većina spriječila je da se pred Povjerenstvo pozove aktualnog premijera Andreja Plenkovića, ministricu gospodarstva i glavnu Vladinu operativku u slučaju Agrokor Martinu Dalić, izvanrednog upravitelja Agrokora Antu Ramljaka i konstantu HDZ-ove politike od 1990-te, aktualnog premijerovog savjetnika Vladimira Šeksa. Na taj način HDZ je onemogućio da oporba napadom na Šeksa i Plenkovića na sjednicama Povjerenstva dobije političke bodove, a nepristajanjem da se kao svjedoke na Povjerenstvo pozove Martinu Dalić i Ramljaka onemogućeno je da se na taj način omete restrukturiranje Agrokora na način kako su to Vlada i Ramljak postavili i provode.

Kada rješenje o istrazi u slučaju Agrokor postane pravomoćno, po aktualnom malo nedorečenom zakonskom rješenju Povjerenstvo će biti raspušteno i neće biti novih svjedočenja. Iako u HDZ-u upravo na to računaju, na sav glas se kunu da im to nije ni na kraj pameti.

„Mi nikoga ne štitimo i bit će pozvani svi, pa tako i gospođa Dalić, i gospodin Plenković i gospodin Šeks“, rekao je HDZ-ov potpredsjednik Sabora i član Povjerenstva Milijan Brkić.

Nikoga ne štitimo: Milijan Brkić
Nikoga ne štitimo: Milijan Brkić

U petak ujutro je izvanrednu konferenciju za novinare održao glavni tajnik populističko-klerikalne oporbene stranke Most Nikola Grmoja, koji je Šeksa optužio da je već 1994. kao potpredsjednik Vlade znao za kriminal u Agrokoru, a nije izvršio pritisak na pravosuđe da se to procesuira.

„Vladimir Šeks kada je bio potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku nije ohrabrio preko određenih punktova hrvatsko pravosuđe da sve ove nepravilnosti rezultiraju optužnim prijedlogom.“

Šeks je odmah odgovorio da kao potpredsjednik Vlade nije bio policajac, tužitelj, niti istražni sudac. „O izvješću je bio obaviješten onaj tko je morao. Zatražio sam podatke, i dobio ih kao i oni koji su dalje po njima trebali postupati. Mogao bih se kladiti, a to ću provjeriti u arhivima Vlade, da sam izvješće uputio MUP-u i Državnom odvjetništvu.“

Dodajmo ovdje da je Grmoja tražeći od Šeksa da „ohrabruje“ sudove, još jednom pokazao za populistički Most tipično nepoštivanje parlamentarne procedure i načela trodiobe vlasti, jer predstavnici izvršne vlasti ne smiju tražiti od pravosuđa da sudi po političkoj potrebi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG