Dostupni linkovi

Tillerson: Rusija opasnost, za to kriva dosadašnja američka politika


Rusija predstavlja opasnost, ali za to treba kriviti američku politiku: Rex Tillerson

Čim je sjeo pred senatski Komitet za vanjske poslove kao kandidat za državnog tajnika, Rex Tillerson je postao jedna od najneobičnijih izbora za najvišu diplomatsku dužnost u američkoj povijesti, smatraju pojedini analitičari.

Predsjedavajući komiteta Bob Corker je pozvao sve na demokratsku raspravu, obećao da će za pitanja nominiranom dati i deset minuta, u što su uključeni i odgovori. Sjednica bi mogla potrajati do ponoći, a ako bude potrebno i idući dan.

Četvorica istaknutih političara su ga predstavili. Tako je senator Ted Cruz istaknuo da je uvjeren da će Tillerson obnoviti američki utjecaj u svijetu u trenutku kada prijatelji više ne vjeruju SAD-u, a neprijatelji se više ne plaše Amerike. Isticano je njegovo poslovno iskustvo, vještina pregovaranja i radna energija zahvaljući čemu je i ExxonMobil postao jedna od najvećih svjetskih korporacija na kojem je na čelu bio od 2006.

Bivši ministar obrane Bob Gates uvjeren je da će Tillerson predsjedniku SAD-a jasno i izravno reći ono što je potrebno kako bi mogao donositi važne odluke.

Saslušanje se događa u trenutku kada su i demokrati i republikanci zabrinuti zbog akcija i namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg američke tajne službe smatraju naredbodavcem hakiranja i upletanja u američke predsjedničke izbore.

(RSE/Video: Tillerson i Rusija)

Tillerson i Rusija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Tillerson je postigao dogovor s ruskim naftnim gigantom Rosneftom, nekoliko se puta susreo sa ruskim predsjednikom koji ga je odlikovao Redom prijateljstva 2013. Bio je protivnik sankcija koje su uvedene protiv Rusije zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Zato je senator Ben Cardin zatražio od Tillersona izravne odgovore na pitanja vezana uz Rusiju, ali i na važne pitanja ljudskih prava i sloboda, poštovanje međunarodnog prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Rex Tillerson je rekao da američko vodstvo u svijetu mora biti obnovljeno.

"Rusija predstavlja opasnost, ali za to treba kriviti američku politiku. Prekršili su međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima. Zato su naši NATO saveznici s pravom zabrinuti zbog postupaka Rusije. Trebamo dijalog s Rusijom i želimo surađivati s Rusijom po pitanju borbe protiv radikalnog islama. Radikalni islam predstavlja veliku opasnost za SAD i svijet. Islamska država (IDIL) treba biti pobijeđen, i u Siriji, Iraku i Afganistanu i to će nam biti prioritet. Ponašanje Kine u Južnom kineskom moru je neprihvatljivo. Ona krade naše intelektualno vlasništvo, i ne radi s nama kako bi se riješilo pitanje Sjeverne Koreje. Ipak, valja istaknuti njen angažman u borbi protiv radikalnog islama", kazao je, između ostalog, Tillerson.

Rex Tillerson: Rusija je prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima
Rex Tillerson: Rusija je prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima


Na pitanje senatora Marca Rubija – vjeruje li da je Vladimir Putin odobrio hakiranje i umiješao se u američke predsjedničke izbore – rekao je da nema obavještajne podatke o tome, ali da je Putin to mogao učiniti, iako nema dokaze za takve tvrdnje.

"Da li je Vladimir Putin ratni zločinac?", pitao ga je Rubio.

"Ne bih koristio taj izraz", rekao Tillerson, nakon čega ga je Rubio podsjetio na bombardiranje škola, bolnica, upotrebu klaster bombi, ubijanje civila i uništavanje Alepa, kršenje međunarodnog prava.

Ima dovoljno dokaza, precizirao je Rubio, da bi se reklo da je Putinova vojska počinila ratni zločine.

Republikanski senator ga je pitao da li mu je poznato da se Putinovi protivnici ubijanju, zatvaraju, međutim, Tillerson je ostao uporan u tvrdnji da za odgovor nema dovoljno informacija.

Ali, potvrdio je da Rusija krši međunarodno pravo miješajući se u teritorijalni integritet drugih država, što je učinila aneksijom Krima.

Senator Robert Menendez želio je znati da li Tillerson smatra da su sankcije protiv Rusije bitno oružje.

"Smatram da sankcije trebajuo biti pažljivo planirane i provedene kako bi imale učinka, u suprotnom nisu korisne", rekao je Tillerson.

Dok je Tillerson govorio, bilo je upadica sa strane, no saslušanje nije prekidano.

Iz osobnog iskustva je rekao da Rusija za sve ima plan, da djeluju po tim planovima, i da želi obnoviti svoju poziciju na globalnoj razini koju je izgubila raspadom SSSR-a.

“Traže kako tu ulogu i ostvariti, jer su nuklerana sila”, upozorio je Rex Tillerson.

Ipak, kazao je da će podržati sadašnje sankcije prema Rusiji zbog Ukrajine, sve dok nova administracija ne bude imala drugačiji pristup prema Moskvi.

Tillerson je, ipak, kritizirao administraciju Baracka Obame zbog načina na koji je odgovorila na aneksiju Krima. On je istaknuo da bi savjetovao Ukrajini da razmjesti sve raspoložive snage na svoju istočnu granicu te da im se osigura obrambeno oružje, američka ili NATO zračna pomoć i obavještajne aktivnosti.

Dodao je kako je rusko vodstvo smatralo da je odgovor Obamine administracije na aneksiju Kirma - odgovor “slabića”.

Rusija, podsjetimo, negira da je poslala oružje i vojnike u istočnu Ukrajinu i da sudjeluje u sukobu u kojem je poginulo više od 9.750 ljudi od aprila 2014.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG