Dostupni linkovi

CIA: Cilj ruskih hakera je bio da pobijedi Trump


Donald Trump i Hillary Clinton
Donald Trump i Hillary Clinton

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je zaključila da je Rusija intervenisala u izborima prošlog mjeseca u Sjedinjenim Državama kako bi pomogla republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu da osvoji mandat za Bijelu kuću, prenosi Washington Post.

Izvještaj ovog lista dolazi nakon što je američki predsjednik Barack Obama naredio detaljnu istragu cyber napada koji su se desili tokom predsjedničkih izbora, s namjerom da se istraga okonča do 20. januara – prije njegovog napuštanja Bijele kuće i zvanične inauguracije Trumpa za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Citirajući izjave anonimnih američkih zvaničnika, Washington Post prenosi da je CIA zaključila da je pobjeda Trumpa bio cilj Rusije, nakon što je ova američka agencija otkrila pojedince povezane sa ruskom vladom a koji su omogućili na hiljade hakovanih e-mailova Demokratskog nacionalnog komiteta, šefa izbornog štaba Hillary Clinton, te one koje je objavio WikiLeaks.

Ovi pojedinci su poznati kao dio velike ruske operacije čiji je cilj bio da pogura Donalda Trumpa, odnosno umanji šanse Hillary Clinton da osvoji američku predsjedničku utrku.

"Procjena je obavještajne zajednice da je cilj Rusije bio da favorizuje određenog kandidata u odnosu na drugog, da pomogne u Trumpovoj pobjedi", navodi za Washington Post jedan visoki američki zvaničnik.

Obavještajne agencije Sjedinjenih Država su još u oktobru formalno optužile Rusiju za cyber napade uoči izbora 8. novembra. Međutim, tada su agencije vjerovale da je cilj ruskih hakovanja poljuljati povjerenje u američki izborni sistem, a ne popularizirati Trumpovu kandidaturu.

CIA je od tada izvještavala američki Kongres o ovim saznanjima. Senatori sada navode da je "potpuno jasno" da je pobjeda Trumpa bio cilj Rusije, piše Washington Post.

Obama je obavijestio javnost da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina na posljedice zbog cyber napada. Međutim, Putin je opovrgnuo sve optužbe o umiješanosti Rusije u američke izbore.

Trump, pak, nema uvjerenja da Rusija stoji iza cyber napada. Njegov tranzicioni tim je izdao saopštenje o "tvrdnjama o inostranim uplitanjima u američke izbore" kojim je htio da potkopa kredibilitet američkih obavještajaca.

"Riječ je o istim ljudima koji su rekli da je Saddam Hussein imao oružje za masovno uništenje. Izbori su davno okončani u jednoj od najvećih pobjeda Izbornog koledža (Electoral College) u historiji. Vrijeme je da krenemo naprijed i 'Ameriku ponovo učinimo velikom' (moto Trumpove izborne kampanje)", navodi se u saopštenju.

Hakovani e-mailovi koje je objavio WikiLeaks su otežali kampanju Hillary Clinton tokom njene predsjedničke utrke.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je odbacio optužbe da je ruska vlada bila izvor ovih e-mailova.

Washington Post je naveo da američke obavještajne agencije nisu imale informaciju da je Kremlj direktno naredio pojedincima da proslijede hakovane e-mailove WikiLeaksu, već da ti saučesnici nisu bili ruski državni službenici.

XS
SM
MD
LG