Dostupni linkovi

Thaçi: Srpski zvaničnici ilegalno na Kosovu


Hashim Thaçi
Premijer Kosova Hashim Thaçi je i tokom sastanka vlade u petak zatražio da se sprovedu recipročne trgovinske mere sa Srbijom. On je intervenciju specijalne policije 25. jula ocenio novom epohom za Kosovo.

Ilegalna trgovina na severu, prema rečima premijera, je prekinuta 100 posto. On se zahvalio KFOR-u za uspostavljanje kontrole na carinama, izražavajući uverenje da će se red uspostaviti na celoj teritoriji severa. On je ponovo optužio Beograd da diriguje paralelnim strukturama koji krše javni red.

Od kako su nemiri počeli na severu, u tom delu borave Borko Stefanović i Goran Bogdanović. Thaçi je njima poručio da će se oni veoma brzo suočiti za zakonom zbog njihovih aktivnosti i ilegalnog boravka.

„Tokom poslednjih dana u Republici Kosovo su ilegalno boravili srpski zvaničnici. Bićemo veoma odlučni da taj njihov boravak tretiramo u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Istovremeno, ni sa kim nećemo pregovarati o graničnim prelazima“, kazao je Thaçi.

Thaçi je takođe poslao poruke Beogradu o tehničkom dijalogu, navodeći da njegova vlada neće da razgovara sa ljudima koji diriguju napade na granične prelaze.

„I dalje će biti dijaloga o dobrom susedstvu, treba da bude, mi smo spremni, ali u Briselu sa isplaniranom i predviđenom agendom od strane EU, koju podržavaju SAD, i ni pod kojim okolnostima sa zvaničnicima koji na ilegalan način borave na Kosovu“, kazao je Thaçi.

Wichter: Mi samo prenosimo informacije

On je takođe skrenuo pažnju i predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu, navodeći da oni pregovaraju sa Srbijom bez ikakvog mandata. Mandat za pregovore imaju samo kosovske institucije, kazao je Thaçi.
Borko Stefanović tokom zvanične posete Prištini - ilustracija

„Niko sa ovim ilegalnim zvaničnicima Srbije, bilo da su oni diplomati ili međunarodni zvaničnici, nemaju pravo da razgovaraju u ime Kosova, za Kosovo ili u vezi sa regulisanjem unutrašnjih pitanja Kosova. Mandat za razgovore sa zvaničnicima susednih država imaju samo izabrani predstavnici Republike Kosova“, kazao je Thaçi.

Inače, međunarodni predstavnici kao i snage KFOR-a nekoliko puta su se sastali sa srpskim predstavnicima na severu, kao i sa onima iz Vlade Srbije koji borave na Kosovu.

Portparol KFOR-a na Kosovu, Hans Wichter izjavio je da razgovori sa srpskom stranom nisu pregovori, već samo razgovori kako bi se saznali stavovi srpske strane, kao i kosovske, pošto vlade Beograda i Prištine ne komuniciraju međusobno.

„Mi samo prenosimo informacije zbog toga što oni ne govore jedni s drugima“, kazao je on.

Wichter je dodao da se naprelazu u Jarinju nalaze samo snage KFOR-a dok se nekoliko kosovskih policajaca pod komandom EULEX-a nalazi na Brnjaku. Kosovski carinici međutim nisustacionirani ni na jednom prelazu.
XS
SM
MD
LG