Dostupni linkovi

Vučić: Priština prekršila postignute dogovore


Dijalog mora biti nastavljen: Aleksandar Vučić
Dijalog mora biti nastavljen: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je vlasti u Prištini da su današnjom posetom kosovskog predsednika jezeru Gazivode prekršili Briselski i Kumanovski sporazum, kao i rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Istovremeno, Vučić je pozvao kosovske Srbe na uzdržanost i podvukao da dijalog sa Prištinom mora biti nastavljen. Pozvao je građane da prepuste rukovodstvu Srbije da odluči u kom formatu.

Vučić se obratio javnosti na vanrednoj konferenciji za novinare večeras iz svog kabineta u Beogradu.

On tvrdi da po ranijem dogovoru sa NATO-om na sever Kosova kosovske policijske snage mogu da uđu samo u dgovoru sa NATO-om i saglasnost lokalnih vlasti u ovoj oblasti koju većinski naseljavaju Srbi. Vučić je izneo da mu nije poznato da li je NATO dozvolio kosovskim specijalnim policijskim snagama da uđu na sever Kosova, ali da predstavnici lokalne vlasti to nisu dopustili.

Prema Vučićevim tvrdnjama na severu Kosova danas je bilo prisutno između 110 i 130 naoružanih pripadnika specijalnih kosovskih policijskih snaga. Optužio ih je da su nekoliko lica maltretirali, četiri osobe pritvorili, blokirali sve saobraćajnice ka Gazivodama i zauzeli okolne objekte.

"Oni nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije sa dugim cevima", rekao je Vučić.

Kazao je da je reakcija EU takva "da je najrađe ne bi komentarisao". Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je ranije da EU računa na smirenost i uzdržanost svih strana.

Vučić je podsetio da je on, tokom posete Kosovu, odbio obezbeđenje jedinica ROSU.

Pozvao je Srbe na severu da budu mirni, a Srbe iz Zubinog Potoka, koji su popodne blokirali put, da napuste barikade.

"I da ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju s nama i da se ponašamo dostojanstveno i odgovorno", poručio je Vučić.

Vučić je potvrdio da je načelniku Generalštaba Vojske Srbije izdao naredbu da Vojska bude u stanju najviše borbene gotovosti.

Rekao je da će u slučaju da bude ugrožena bezbednost Srba na Kosovu, Srbija učiniti sve "da zaštiti svoj narod", te poručio vlastima u Prištini da "ne ispituju strpljenje srpske države".

Upitan da li će za dva dana, kada se sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinim u Moskvi, tražiti pomoć, Vučić je odgovorio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali da će savet i podršku tražiti od Putina.

Kosovski predsednik posetio je danas sever Kosova i u sklopu te posete, hidrelektranu i jezero Gazivode u, za sada potvrđenoj pratnji Policije Kosova. Informacija iz Prištine o učešću specijalnih jedinica nema, a KFOR je objavio da će istražiti te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG