Dostupni linkovi

TGT Tehnogas: Isporučeni kiseonik ima odgovarajuću čistoću za upotrebu u zdravstvu


Osoba na kiseoničkoj podršci u liječenju od COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)
Osoba na kiseoničkoj podršci u liječenju od COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)

Sav uvezeni i isporučeni kiseonik zdravstvenim ustanovama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) u proteklom periodu ima odgovarajuću čistoću za upotrebu u zdravstvenim ustanovama – navodi se u saopštenju iz kompanije TGT Tehnogas iz Laktaša.

"Svaki uvoz i isporuku prati odgovarajući sertifikat o sukladnosti koji potvrđuje prethodno navedeno", ističu u saopštenju.

Pojašnjavaju da se isporuka kiseonika kupcima odvijala u skladu sa odredbama i uslovima sadržanim u Tenderima koje su ustanove objavljivale.

"Pruženi nivo usluge je bio takav da je osiguravao snabdjevenost ovih ustanova i u najtežim i najkritičnijim trenucima pandemije COVID-a 19", poručuju iz TGT-a.

Iz kompanije, takođe, podsjećaju da Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, nije vlasnik firme, nego direktor akcionarskog društva, a da je većinski vlasnik italijanski SOL SpA Monza sa više od 75 odsto udjela u kapitalu.

SOL iz italijanskog grada Monce se bavi proizvodnjom tehničkih i medicinskih gasova.

Zabrana proizvodnje i prometa kiseonika za TGT

Firmi TGT Tehnogas iz Laktaša je zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, saopšteno je 28. septembra iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inspektori te agencije su 27. septembra od 8.30 do 17 sati boravili u ovoj firmi, izvršili kontrolu i konstatovali proizvodnju kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, navedeno je u saopštenju Agencije.

Podsjećaju da firma TGT Tehnogas nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) su 27. septembra naveli da TGT Tehnogas u 2020. godini nije uvozio medicinski kiseonik, da nemaju dozvolu za promet niti za proizvodnju, te da nisu podnijeli ni zahtjev za dozvolu za promet.

XS
SM
MD
LG